Væpnet mann har tatt gisler i bank - hevder han tilhører al-Qaida

Elitestyrker har omringet banken. Søster snakket med gisseltakeren: Han virket ikke redd

 DRAMA:  En politimann løper over gata. I bakgrunnen skimtes banken der dramaet pågår. Foto: AFP PHOTO / ERIC CABANIS
DRAMA: En politimann løper over gata. I bakgrunnen skimtes banken der dramaet pågår. Foto: AFP PHOTO / ERIC CABANISVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Ved 17-tida i ettermiddag melder franske medier at gissel-takeren er pågrepet av politiet.

En mann har forskanset seg i en bank i den franske byen Toulouse, melder nyhetsbyrået AP. Mannen er bevæpnet og har ifølge politiet avfyrt et skudd og forlangt å få snakke med RAID, som er en elite-styrke i politiet.

Ved 14-tida opplyser politiet at elitestyrker nå har omringet banken.

Flere medier melder at det i alt skal ha vært tatt fire gisler, blant disse direktøren i banken. To av disse skal nå være løslatt.

- Han var agressiv Nyhetsbyrået AFP har snakket med søstera til den angivelige gisseltakeren. Han er identifisert som en 26 år gammel mann.

- Han virket ikke redd og han virket ved godt mot, sier hun.

Hun forteller at broren var plassert på en omsorgsinstitusjon da han var liten.

- Han var agressiv og redd for verden omkring seg, sier hun til AFP.

 DRAMA NÅ:  I denne banken har en bevæpnet mann tatt flere gisler. Foto: Google Street View
DRAMA NÅ: I denne banken har en bevæpnet mann tatt flere gisler. Foto: Google Street View Vis mer

Gissel-takeren skal være fra Castres i fylket Tarn. Justispolitiet, som handler på ordre fra statsadvokatene, er i ferd med å gjennomføre en husundersøkelse i hans hjem.

Politiet har nå hatt telefonisk forbindelse med gissel-takeren inne i banken. Men ingen forhandlinger er innledet hittil, melder avisa La Dépêche du Midi.
Hevder han er terrorist - Det dreier seg om et væpnet ran som endte med gissel-taking, sier Céderic Delange, en fagforeningsleder i politiet, til avisa La Depeche.

Den væpnede mannen tok fram våpenet da han forlangte å få ut en beløp penger, men ble avvist av en ansatt i banken CIC. Dette skjedde klokka 10 i formiddag.

Ifølge den franske TV-stasjonen BFM hevder mannen at han tilhører terror-organisasjonen al-Qaida.

Området rundt banken er nå avsperret. Ifølge avisa La Dépêche du Midi er skolen Caousou, som har rundt 2000 elever og ligger nær åstedet, stengt. Busser i området omdirigeres. Alle forretninger i nærheten er nå stengt.

Politiet ber journalistene trekke seg unna åstedet. Journalistene tar det som et tegn på at politiet forbereder en eller annen form for aksjon.

Lignende drama i mars Det er foreløpig ikke meldt om personskader.

Statsadvokat Michel Valet sier man er i ferd med å sette opp ei gruppe forhandlere som skal føre samtaler med gissel-takeren. Elite-styrker er på vei fra Bordeaux og Marseille.

Det er bare måneder siden terroristen Mohammed Merah forskanset seg i et hus i samme by, der han skjøt mot politiet. Merah var mistenkt for å stå bak flere drap og ble til slutt skutt av politiet, etter at dramaet ved bygningen hadde pågått i 32 timer.

 SPERRET AV:  Politiet har sperret av flere gater etter at en mann har tatt flere gisler i en bank i Toulouse. Foto: Hugo Clèment
SPERRET AV: Politiet har sperret av flere gater etter at en mann har tatt flere gisler i en bank i Toulouse. Foto: Hugo Clèment Vis mer

Ifølge BBC er banken dramaet nå pågår i bare 100 meter fra Merahs leilighet.

- Vi gjenopplever nå det samme som for tre måneder siden. Vi var trygge i denne bydelen, men etter problemet med Mohamed Merah, er vi urolige. Nå begynner det igjen, det begynner å gjøre meg redd, sier María González, mor til to barn, som nå ikke kan gå hjem i Rue de la Providence, like ved banken

Dagbladet følger saken.

Foto: REUTERS/Bruno Martin
Foto: REUTERS/Bruno Martin Vis mer