Væpnet middag med Benjamin

Utenriksminister Knut Vollebæk var etter det Dagbladet vet i kontakt med PLO-leder Yassir Arafat flere ganger seint i går kveld. Samtalene mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Knut Vollebæk varte til over midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble utvist en svært hektisk diplomatisk aktivitet i natt da Israels statsminister Netanyahu kom for å besøke sine venner i KrF i Oslo.

- Vi har hatt flere gode samtaler med Netanyahu, sa en fornøyd statsminister Bondevik da han forlot Holmenkollen Park Hotel litt over klokka 23.00 i går kveld.

Norske forhandlere holdt kortene uvanlig tett inn til brystet i natt. Det viktigste ved møtene i Oslo er å få fart på fredsforhandlingene igjen. Trolig krever dette framgang på andre områder enn åpning av flyplassen i Gaza, som både Netanyahu og Bondevik understreket i går.
Men før møteaktiviteten ble riktig hektisk i går var det sikkerhet som sto øverst på dagsorden.

Klokka 20.00 i går: Det fasjonable Holmenkollen Park Hotel Rica er rene festningen. Væpnede israelske og norske vakter står bak overdådige sikkerhetstiltak mens statsminister Benjamin Netanyahu og fru Sara spiste uer med kollega Kjell Magne Bondevik, utenriksminister Knut Vollebæk, Terje Rød-Larsen og Mona Juul.

- Jeg tror ikke det kommer noe helt konkret ut av samtalene, sier Knut Vollebæk. Han haster av gårde. Kald uer er ikke godt. Dessuten er det uhøflig å komme for seint.

60 israelere

Noen timer tidligere, på Oslo lufthavn, Fornebu. Flyet med Benjamin Netanyahu har nettopp landet under enorme sikkerhetstiltak. Et politihelikopter svever i lufta over landingsområdet.

Rundt flyplassen er politiets skarpskyttere strategisk plassert. 60 israelske sikkerhetsfolk er i Oslo.
Fremst i en kortesje på 22 biler, de fleste fulle av sikkerhetsfolk, venter statsminister Kjell Magne Bondevik på sin gjest.

Inne i en av flybussene til SAS, velvillig utlånt for anledningen, sitter et samlet norsk pressekorps og er rasende. Politiet nekter reporterne å komme ut før flydøra til Netanyahu er åpnet.

En kvinnelig veteran fra UDs pressekontor forlanger å få gå ut av bussen for å snakke med sine overordnede. Hun får brysk beskjed fra en av politimennene om at hun da vil bli arrestert.

Statssekretær Gunnar Husan og informasjonssjef Øivind Østang ved statsministerens kontor kommer også til kort overfor politimannen. Her er det han, og ingen andre, som bestemmer.

- Dette vil jeg ta opp med Asker og Bærums politimester. Slikt går ikke an, sier en forarget Østang.
Så tar Bondevik sin kollega og fru Sara i handa og ønsker dem hjertelig velkommen til Norge.

Glatt sikkerhet

Holmenkollen Park Hotel Rica 45 minutter seinere: Politiets helikopter bryter stillheten rundt et nasjonalanlegg som bader i vintersol. Bak kommandobilene fra Oslo politikammer kommer Mercedesen med en smilende statsminister.

Glattbarberte israelske sikkerhetsvakter med mørke solbriller skjermer Netanyahu fullstendig for pressen.

Væpnede politifolk patruljerer gangene og utsiden av hotellet. Bombehunder snuser i alle kroker. Alle som skal inn og ut av hotellområdet blir sjekket av bevæpnede vakter.
Etter det Dagbladet får opplyst, har den israelske statsministeren et 60-talls sikkerhetsvakter med seg fra hjemlandet. Flere kom for en uke siden - for å være på den sikre siden.

- Vi kan selvsagt ikke si hvor mange mann vi har i sving under besøket, men det er en hel del, ja, sier informasjonssjef Jon Gangdal ved Oslo politikammer.

Kokker overvåket

Til og med kokkene på Holmenkollen Park Hotel måtte finne seg i å bli overvåket. I går kveld la de siste hånd på middagen.

På menyen sto friske asparges og broccoli-salat med tomat til forrett. Til hovedrett fikk gjestene uer med potet og grønnsaker. Og til sist: friske eksotiske frukter og bær med vaniljeis.

Netanyahu gjør det klart at hans norgesbesøk er en anerkjennelse av at han respekterer Oslo-avtalen. Det er ikke verst av en mann som har gjort hva han kan for å motarbeide den samme avtalen i snart to år. Men som vanlig gjør han det klart at palestinerne har skylda for at fredsprosessen har gått på tverke.
Tidligere fredsmekler Terje Rød-Larsen og hans kone Mona Juul var i går kveld tilbake i manesjen. Men Rød-Larsen ville ikke si noe om sin rolle i samtalene.

- Jeg vet ikke så mye, men jeg ser fram til en fin helg, sier Rød-Larsen. Uvanlig beskjeden til bergenser å være.