VÆPNET AKSJON:  - Vi vurderte risikoen, sier Troms politidistrikt om formiddagens bevæpnede assistanse til Mattilsynet under aksjonen på Bunes gård. Sju av 12 hester ble tvangshentet til slakt. FOTO: JØRN NORMANN PEDERSEN/NORDLYS.
VÆPNET AKSJON: - Vi vurderte risikoen, sier Troms politidistrikt om formiddagens bevæpnede assistanse til Mattilsynet under aksjonen på Bunes gård. Sju av 12 hester ble tvangshentet til slakt. FOTO: JØRN NORMANN PEDERSEN/NORDLYS.Vis mer

Væpnet politiaksjon da sju hester ble hentet

- Vi vurderte risikoen, sier politiet i Troms. Slakteriet og motanmeldelse neste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Nordlys): Bevæpnet politi sammen med Mattilsynet gikk i formiddag til aksjon på Bunes gård i Håkøybotn utenfor Tromsø for å aksjonere mot det omstridte hesteholdet på gården.

Under politiets bevoktning ble sju av de tolv hestene på gården leid inn på dyretransport, og trolig kjørt rett til slakteri. De sju hestene var fjernet fra gården ved 10-tiden, melder Nordlys.

På det meste har det vært 30 hester på gården.

I mai i fjor sa Asle Ryeng at han ville skyte på stedet alle 17 hestene som da var på gården hvis Mattilsynet kom for å hente dem

Risikovurdering - Vi kan bekrefte at vi ble bedt om å bistå i forbindelse med en aksjon Mattilsynet gjennomfører mot Bunes gård, opplyser Troms politidistrikt.

Nordlys' journalist på gården så to politibiler samt en sivil politibil på stedet. Politiet var utstyrt med våpen.

Dette bekrefter operasjonsleder Jøran Bugge ved Troms politidistrikt.

- Det er ikke akkurat vanlig framgangsmetode i forhold til slike oppdrag, men til dette oppdraget valgte vi, etter en risikovurdering, å bevæpne oss, opplyser Bugge til Nordlys.

 TIL SLAKTERIET:  I dag aksjonerte Mattilsynet og bevæpnet politi mot Bunes gård etter en årelang strid om hesteholdet på gården. Her Asle Ryeng og datteren Ingeborg Dybwad Ryeng da striden raste ved påsketider i fjor, blant annet etter at saken hadde vært oppe i Stortinget. ARKIVFOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS.
TIL SLAKTERIET: I dag aksjonerte Mattilsynet og bevæpnet politi mot Bunes gård etter en årelang strid om hesteholdet på gården. Her Asle Ryeng og datteren Ingeborg Dybwad Ryeng da striden raste ved påsketider i fjor, blant annet etter at saken hadde vært oppe i Stortinget. ARKIVFOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS. Vis mer

Dagbladet får opplyset at hestene ble lastet opp og kjørt bort uten at det ble løsnet skudd.

Tvungen reduksjon Mattilsynet har over lengre tid hatt en konflikt med eierne av Bunes gård om forholdene for hestene. Saken har engasjert dyrevernengasjerte hestevenner flere steder i landet.

- Vi gjennomfører den vedtatte tvungne reduksjonen av hesteholdet på Bunes gård i øyeblikket. Noe mer enn dette ønsker jeg ikke å kommentere, opplyser regiondirektør i Mattilsynet, Torkjell Andersen, til Nordlys.

I en pressemelding bekrefter Mattilsynet at hestene blir avlivet.

Det er flere måneder siden Mattilsynet vedtok at hesteholdet på Bunes skulle reduseres til fem hester, men det har ikke skjedd før i dag.

Vil anmelde Mattilsynet Ingeborg Dybwad Ryeng på Bunes gård sier at Mattilsynet ikke har tillatt at hun og foreldrene får omplassere hestene.

 - Vi kommer til å anmelde Mattilsynet i løpet av dagen, og det gjelder da ikke bare vår sak, men også andre saker rundt omkring i landet, sier Dybwad Ryeng, som forteller at eierne på Bunes gård har mottatt støtte fra flere kanter av landet.

- Nå ønsker vi at også andre skal anmelde Mattilsynet for framferden deres. Mattilsynet ved Torkjell Andersen har stått bak en rekke overtramp i den siste tiden. Dette må de svare for, sier hun.

Hun oppfordrer også andre som har "opplevd liknende overtramp" til å gjøre det samme.

- Heksejakt - Så får vi se hvem som har rett, hvem som kan forvalte lovverket og hvem som ikke kan det, sa Dybwad Ryeng da Nordlys traff henne ved gården formiddag.

 VARSLER MOTANMELDELSE:  Ingeborg Dybwad Ryeng sier at Mattilsynet vil bli anmeldt for flere forhold. FOTO: JØRN NORMANN PEDERSEN/NORDLYS.
VARSLER MOTANMELDELSE: Ingeborg Dybwad Ryeng sier at Mattilsynet vil bli anmeldt for flere forhold. FOTO: JØRN NORMANN PEDERSEN/NORDLYS. Vis mer

I fjor vår sa Ingeborg Dybwad Ryeng til Dagbladet at familien har vært utsatt for en heksejakt over lang tid.

Hesteholdet og forholdene for dyrene har også vært tatt opp i Stortinget.

 SLAKTERIET NESTE:  Dyretransporten forlater Bunes gård med de sju hestene som ble tvangshentet i dag under væpnet politibeskyttelse. FOTO: JØRN NORMANN PEDERSEN/NORDLYS.
SLAKTERIET NESTE: Dyretransporten forlater Bunes gård med de sju hestene som ble tvangshentet i dag under væpnet politibeskyttelse. FOTO: JØRN NORMANN PEDERSEN/NORDLYS. Vis mer