Væpnete vakter i fly

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske departementet for innenriks sikkerhet vil nå kreve væpnete vakter på enkelte flyginger til USA. En liknende ordning ble innført i innenrikstrafikken kort tid etter terrorangrepene mot New York og Washington 11. september 2001. Tiltaket var en del av opptrappingen av sikkerhetstiltakene i flytrafikken etter at nitten terrorister kapret fire passasjerfly og brukte dem som flygende bomber mot World Trade Center og Pentagon. Tilhengere av å utplassere væpnete vakter skjult blant passasjerene på fly hevder at flere forsøk på kapringer er blitt avverget av slike vakter der tiltaket allerede er tatt i bruk.

Ammunisjonen som vaktene eventuelt skal bruke i fly, er spesialkonstruert for å hindre at flykroppen blir punktert slik at flyet ødelegges i lufta. Motstandere av disse tiltakene mener at skytevåpen og fly uansett ikke lar seg kombinere på en sikker måte, og mener at sikkerhetstiltakene må settes inn før passasjerene slippes om bord i flyene. SAS er et av flere flyselskap som er skeptisk til å fly med væpnete vakter, men er forberedt på å rette seg etter det amerikanske pålegget dersom det bekreftes av de nordiske luftfartsmyndighetene.

Flyselskapene har ikke råd til å kutte ut det amerikanske markedet, og vil etter tur komme til å rette seg etter det amerikanske pålegget. Dette tiltaket kommer i tillegg til alle de andre antiterrortiltakene som Bush-regjeringen har innført. Tiltakene har allerede ført til at store kongresser og andre møter enten er blitt flyttet eller avlyst. Både terrortruslene og tiltakene som skal forhindre terror, bidrar til at stadig flere lar være å reise til USA. Tidligere har turister og forretningsreisende sviktet Israel av liknende grunner.

På nok et område har USA valgt alenegang og å diktere i stedet for å gå veien om forhandlinger og enighet med samarbeidende land. Det er åpenbart for oss at et omforent, internasjonalt regelverk om sikkerhet i luftfarten ville vært langt å foretrekke framfor et diktat fra sikkerhetssjef Tom Ridge.