Væpning av politiet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når det løsnes skudd i Oslos gater, kommer spørsmålet opp om alminnelig væpning av politiet. Kravet om bevæpning begrunnes med sikkerheten til de patruljerende mannskaper. Det tas som en selvfølge, men er det absolutt ikke, at en politimann med våpen ved hofta er tryggere enn en politimann i en ubevæpnet, sivil politistyrke.
  • Vi mener selvsagt også at politiet skal være sikret så godt som det overhodet er mulig. Vi mener imidlertid at det ikke er noen sammenheng mellom alminnelig bevæpning av politiet og mannskapenes sikkerhet. Tvert imot blir det skadet og drept flere politifolk i tjenesten der politiet er alminnelig bevæpnet.
  • I den pågående debatten i Norge blir det vist til Sverige der politiet har vært bevæpnet i 40 år. Men det er ikke lenge siden flyktende bankranere der skjøt og drepte to bevæpnede tjenestemenn. Situasjonen i Oslo som den siste debatten handler om etter gjengdrapet nylig og skytingen med automatvåpen i helga, er at politiet både har våpen i patruljebilene og disponerer tungt bevæpnede enheter med spesialtrening og personlig beskyttelse til å takle situasjoner som involverer våpen. Det er ikke meningen at vanlige, patruljerende mannskaper skal gå inn i situasjoner der det er mistanke om våpenbruk.
  • Den allerede omfattende væpningen av Oslo-politiet er satt i verk og delvis begrunnet ut fra at den skal virke avskrekkende og hindre våpenbruk. Tilfellene av våpenbruk viser at denne begrunnelsen ikke holder. Hvis det finnes en sammenheng mellom våpen i politiet og våpen blant kriminelle, er det en klassisk opprustningsspiral.
  • Vi er dessverre i ferd med å miste det sivile, ubevæpnede politiet vi ville bevare i dette landet. Det er bare svak motstand i etaten selv mot den gradvise militarisering og væpning av mannskapene. Politikerne har vist seg ute av stand til å stå imot. Men Høyres Kristin Krohn Devold tar prisen når hun sier at hun vil forandre mening straks politiet gjør det. En nikkedukke kan overta hennes plass. Den trenger verken lønn eller diett.