«Vær beredt! Det fins mange flere bilder og videoer»

Det fins flere bilder som viser «skamløse, sadistiske og grusomme» overgrep mot irakiske fanger, sa en skyldbetynget Donald Rumsfeld da han forklarte seg for Kongressens forsvarskomité i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg innså ikke hvor viktig det var å ta en så alvorlig sak helt til de høyeste nivåer, inkludert presidenten og Kongressen, sa Rumsfeld.

I løpet av den to timer lange høringen sa Rumsfeld at han nå ønsket det var ugjort, men at han ikke hadde sett omfanget og hvilken voldsom skade disse bildene kunne gjøre.

- Disse hendelsene skjedde på min vakt. Som forsvarsminister er jeg ansvarlig for dem, og jeg tar det fulle ansvaret.

Det verste tilfellet

I høringen sa Rumsfeld at det finnes mange flere bilder og videoer av fangebehandling i Irak. Det har ennå ikke blitt publisert video fra fengselet. Ifølge Rumsfeld inneholder disse bildene ikke bare ydmykelser, men også tortur og sadistisk behandling av fanger.

Rumsfeld sa at det vil komme flere etterforskninger, og at en spesialkommisjon vil bli utnevnt for å passe på at disse granskningene går riktig for seg.

Lederen for forsvarskomiteen, republikaneren John Warner, sier at fangebehandlingen i Irak er det verste tilfellet av misbruk og tjenesteforsømmelse han har sett i sine 60 år i kontakt med de militære styrker i USA.

Dypt sjokkert

Under høringen ville medlemmene av forsvarskomiteen vite hvorfor Rumsfeld ikke fortalte om mishandlingen. Forsvarsministeren sa at han var dypt sjokkert over bildene, og burde ha informert videre allerede i januar måned, da han så bildene for første gang.

Han lovet en kompensasjon til dem som er blitt misbrukt, men gikk ikke i detalj på hva en slik kompensasjon vil bety i praksis.

Forsvarsministerens forklaring ble avbrutt av ei gruppe demonstranter, som krevde at Rumsfeld måtte gå.

- Gi Rumsfeld sparken, gi Rumsfeld sparken! ropte demonstrantene før de ble vist ut av lokalet.

- Må gå av

Forut for høringen i går var det reist flere krav fra framstående politikere om at Rumsfeld burde gå av. Til dette kravet sa ministeren at han ville gått på øyeblikket, dersom han ikke lenger var effektiv som forsvarsminister. Men at han ikke ville gå av fordi noen ville slå politisk mynt på saken.

Også flere aviser mente Rumsfeld burde trekke seg som en følge av fangeskandalen.

Avisa The New Yorker mente den amerikanske «forsvarsministeren har gått fra å ha en enestående tillit til arroganse, og deretter til nesten forsettlig uvitenhet». Men ifølge nyhetsbyrået Reuters vil Rumsfeld sitte godt, i alle fall til valget i november. Før Rumsfeld gikk ned fra vitneboksen advarte han Kongressen om det upubliserte materialet.

- Vær beredt, sa Rumsfeld.

- Det fins mange flere bilder og videoer. Dersom disse blir kjent, vil det selvsagt gjøre saken langt verre.

BEKLAGER: Forsvarsminister DOnald Rumsfeld har fått mye kritikk for sin håndtering av fangeskandalen i Irak. I går måtte han forklare seg for Senatets forsvarskomité.
MISHANDLET TIL DØDE: Dette udaterte bildet viser en død, mishandlet fange fra Abu Ghraib-fengslet i Irak. Mannens ansikt er tydelig forslått. Etterforskerne har i en av dagbøkene til en amerikansk fangevokter funnet tekst som kan knyttes til mishandlingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer