«Vær beredt! Det fins mange flere bilder og videoer»

Det fins flere bilder som viser «skamløse, sadistiske og grusomme» overgrep mot irakiske fanger, sa en skyldbetynget Donald Rumsfeld da han forklarte seg for Kongressens forsvarskomité i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg innså ikke hvor viktig det var å ta en så alvorlig sak helt til de høyeste nivåer, inkludert presidenten og Kongressen, sa Rumsfeld.

I løpet av den to timer lange høringen sa Rumsfeld at han nå ønsket det var ugjort, men at han ikke hadde sett omfanget og hvilken voldsom skade disse bildene kunne gjøre.

- Disse hendelsene skjedde på min vakt. Som forsvarsminister er jeg ansvarlig for dem, og jeg tar det fulle ansvaret.

Det verste tilfellet

I høringen sa Rumsfeld at det finnes mange flere bilder og videoer av fangebehandling i Irak. Det har ennå ikke blitt publisert video fra fengselet. Ifølge Rumsfeld inneholder disse bildene ikke bare ydmykelser, men også tortur og sadistisk behandling av fanger.

Rumsfeld sa at det vil komme flere etterforskninger, og at en spesialkommisjon vil bli utnevnt for å passe på at disse granskningene går riktig for seg.

Lederen for forsvarskomiteen, republikaneren John Warner, sier at fangebehandlingen i Irak er det verste tilfellet av misbruk og tjenesteforsømmelse han har sett i sine 60 år i kontakt med de militære styrker i USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer