- Vær forberedt på alt

Indias statsminister gjentok lørdag at han vil utslette «pakistansk-støttet, grensekryssende terrorisme» og ba befolkningen være forberedt på alle eventualiteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Pakistans hovedstad Islamabad sa landets utenriksminister Abdul Sattar at man ikke har bedt om noe møte mellom de to landenes presidenter, men at man er villig til samtaler for å roe ned situasjonen. India avviser utspillet og krever at Pakistan må gjøre mer for å stoppe militante grupper før samtaler kan bli aktuelt.

- Målet er å gjøre slutt på pakistansk-støttet terrorisme over grensen. Vi skal bruke alle tilgjengelige midler og ressurser for å nå dette målet, sa statsminister Atal Behari Vajpayee på et møte i det hinduistiske nasjonalistpartiet BJP.

Internasjonal støtte

Statsminister Vajpayee understreket at mens India ikke ønsket noen krig, var en krig blitt påtvunget landet i form av terrorister som krysset grensen.

- Vi skulle ønske at verdenssamfunnet, som har forholdt seg likegyldig til denne krigen ved stedfortreder mot India i nærmere to tiår, presser Pakistan til å ta effektive tiltak mot denne grense kryssende terrorismen, sa han.

Pakistan har forbudt de to gruppene Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammed som India hevder sto bak angrepet på nasjonalforsamlingen, men India mener skrittene som er tatt er av nærmest kosmetisk karakter, og bare er gjort for å lure verdensopinionen.

- Kampen mot terrorisme er det viktigste punkt på nasjonens dagsorden, sa Vajpayee.

- Jeg ber mine landsmenn være forberedt på alle eventualiteter, tilføyde han.

Avviser ytre press

India vil ikke la ytre press avspore kampen mot det Vajpayee kaller terrorisme, men vil om nødvendig kjempe kampen alene.

- Det er vår faste beslutning, sa statsministeren.

Forbindelsene mellom India og Pakistan er blitt kastet ut i akutt krise etter at fem væpnede menn den 13. desember stormet den indiske nasjonalforsamlingen og drepte ni personer før de selv ble skutt og drept av indisk politi.

India sier de fem tilhørte to grupper som med støtte fra Pakistan kjemper for å løsrive de delene av Kashmir som er under indisk herredømme, mens Pakistan benekter at gruppene får statlig støtte.

Ikke møte

Pakistans utenriksminister sa i Islamabad at det var stor fare for at en mindre hendelse kunne utløse en kjedereaksjon som ville ende i full krig.

President Pervez Musharraf ville med glede møte statsminister Vajpayee for å dempe spenningen, men hadde ikke konkret bedt om noe møte som India ville kunne si det hadde avvist.

- Ingen ansvarlig person vil at Pakistan skal komme med en forespørsel som vil gi India den tilfredsstillelse det er å kunne si at forespørselen er avvist, sa utenriksminister Sattar.

Ifølge Sattar har India avlyst samtaler som var planlagt på et regionalt toppmøte i Nepals hovedstad Katmandu neste uke.

Evakuerer

Pakistan har begynt å evakuere innbyggere fra landsbyer nær grensen i det omstridte Kashmir-området. Skyting over grensen skjer daglig med tap av menneskeliv.

Den indiske hæren skjøt over det som kalles Kontroll-linjen, som er den linjen som skiller indisk og pakistansk-kontrollert Kashmir, fredag kveld og natt til lørdag, og landsbyboere ble tvunget til å forlate hjemmene sine, ifølge politi på den pakistansk-kontrollerte siden.

- Noen grenselandsbyer i Rawalakot og Bagh blir evakuert, sier en polititalsmann.

- Det er for sikkerhets skyld.

Tidligere i uken sa indisk politi at pakistansk artilleribeskyting mot den indisk-kontrollerte siden hadde tvunget 200 sivile til å evakuere.

Også fra andre deler av grensen er det meldt om skyting.

- Det har vært intens skyting over grensen fra den indiske hærens side, sier en journalist i grensebyen Sialkot i den sentrale Punjab-provinsen.

(NTB)

ATOMPARADE: India pleier stolt å vise fram sine atomvåpen under militærparader. I morgen skal disse våpnene være på plass ved grensa til Pakistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer