MANGE STENGTE VEIER: Mye nedbør og vind medfører at en rekke veier  og fjelloverganger i dag er stengt. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
MANGE STENGTE VEIER: Mye nedbør og vind medfører at en rekke veier og fjelloverganger i dag er stengt. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

- Vær forberedt på at du ikke kommer fram med det første

Kaos i vinterferie-trafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Sør-Norge er så mange fjelloverganger nå stengt på grunn av dårlig vær, at trafikkoperatør Hans Are Dahl ved Veitrafikksentralen sier det «er lettere å svare på hvilke som faktisk er åpne, enn hvilke som ikke er det». 

- Europavei 16 over Filefjell og Fylkesvei 53 over Årdal er de eneste som per nå ikke er stengt eller har kolonnekjøring i Sør-Norge, sier Dahl.

Stengte veier Fjellovergangene er stengt på grunn av mye nedbør og vind, eller på grunn av rasfare i området, ifølge Dahl.

• Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt.
• E6 over Dovrefjell er stengt.
• Riksvei 52 over Hemsedalfjellet har kolonnekjøring.
• Europavei 134 over Haukeli har kolonnekjøring.
• Fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland har kolonnekjøring.
• I resten av landet går trafikken greit, bortsett fra at det er kolonnekjøring i fjellene i Øst-Finnmark, opplyser Dahl.

- Ta det med ro - I Sør-Norge starter mange vinterferien i dag, og det er derfor mye trafikk på veiene, forteller trafikkoperatøren.

- Tips til dem som i dag skal ut og kjøre er å forberede bil, sjåfør og passasjerer på at det kan bli en lang tur. Sørg for å ha nok mat, drikke og drivstoff, hør på føremeldinger og ha en plan for alternative ruter. Vær forberedt på at det ikke er sikkert man kommer fram med det første, beregn god tid og ta det med ro, råder Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veitrafikksentralen har jevnlig kontakt med Meteorologisk Institutt, og Dahl forteller at meteorologene tror vinden og nedbøren vil avta mange steder i løpet av kvelden.

- Men det er klart at lokale forhold gjør at mange veier likevel vil forbli stengt. Skredfaren vil for eksempel fortsatt være der, sier han.

Værutsikter for uka På Østlandet har det snødd en del i dag, men dette vil avta noe utover kvelden, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Aurora Stenmark.

- Det vil henge igjen noe snø, men på onsdag blir det fint på Østlandet. Deretter kommer det en del nedbør igjen på torsdag, før det igjen ser ut til å bli fint på fredag og lørdag, forteller meteorologen.

Når det gjelder Vestlandet er det ifølge Stenmark vanskeligere å peke ut hvilke dager som kan få fint vær.

- På Vestlandet vil sola trolig titte fram innimellom. Her vil man få perioder med snø og regn. Temperaturene vil trolig holde seg relativt stabile, sier hun.

I Møre og Romsdal og Trøndelag er det ventet litt mindre nedbør, opplyser meteorologen.

- Her ventes det perioder med fralandsvind som igjen vil gi perioder med sol, sier hun.

Aller lengst nord i landet er det også ventet en del nedbør denne uka, opplyser Stenmark.

- I Nord-Norge e det ventet enkelte sluddbyger og forbigående snøbyger - særlig i Nordland og Troms. I Finnmark kommer det antakelig noe mindre nedbør, sier Stenmark.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer