Reise i sommer?

Vær forberedt på dette

Espen Rostrup Nakstad tror man må forvente enkelte praktiske konsekvenser under reise i sommer, dersom man ikke kan dokumentere at man er vaksinert.

SERTIFIKAT: Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad om coronapass. Video: Dagbladet TV. Programleder: Jenny Emilie Aas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 103 000 +759
innlagt280 -1
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+748.0K
døde 2 920 000 +13.5K
Se mer

Det snakkes stadig mer om et potensielt vaksinesertifikat i Norge. Onsdag sa statsminister Erna Solberg at dette jobbes med. I Danmark er dette allerede innført.

- I første omgang vil vi levere en anbefaling til helse - og omsorgsdepartementet, men til sjuende og sist er dette en politisk beslutning, sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet, om vurderingen av å innføre det samme her til lands.

Ifølge Nakstad vil sertifikatet i praksis bare være en dokumentasjon på om du er vaksinert, hva slags vaksine du har fått, om man har gjennomgått sykdom, eller om man nylig har avlagt en negativ test.

Og dersom sertifikatet blir en realitet i Norge, tror Nakstad at det blir snakk om ett dokument, som også kan brukes internasjonalt.

- Jeg tror også dette blir digitale løsninger i de aller fleste land, sier han.

SERTIFIKAT: Nordmenn som er vaksinert eller har immunitet etter sykdom, kan få et koronasertifikat, sier statsminister Erna Solberg. Det jobbes også med egne råd for fullvaksinerte. Foto: NTB Vis mer

Frivillig

I Danmark ble det innført vaksinesertifikat tirsdag denne uka. Det har gjort at de danskene, som nå kan framvise sertifikatet, blant annet igjen har muligheten til å besøke frisøren, tatovøren eller få massasje.

- Det jobbes i hele Europa med en ordning om vaksinesertifikat, så hvis ordningen blir innført her, så er målet at den skal fungere i utlandet også, sier Nakstad.

DIGITALT: Det danske coronapasset er utformet som en app til mobiltelefonen. Trolig vil den eventuelle norske løsningen se relativt lik ut. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau / AFP / NTB
DIGITALT: Det danske coronapasset er utformet som en app til mobiltelefonen. Trolig vil den eventuelle norske løsningen se relativt lik ut. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau / AFP / NTB Vis mer

Han forteller videre at ordningen vil bli helt frivillig, ettersom det er opp til den enkelte om man faktisk vil takke ja eller nei til vaksine, men at de som ikke takker ja til vaksinen må være forberedt på en forskjellsbehandling.

- Skal man ut og reise i Europa må man nok forberede oss på at det kan få noen praktiske konsekvenser, som for eksempel innreisekarantene, hvis man ikke kan dokumentere at man er vaksinert.

Ber de reisende følge lokale råd

Dagbladet kunne torsdag morgen fortelle om pensjonisten Kjell Tore Olsen, som mente at sydenturer er nødvendige reiser.

Nakstad på sin side mener at det må være opp til den enkelte å vurdere dette, men at de som reiser må være forberedt på konsekvensene.

- Den enkelte som velger å reise, må innstille seg på å følge smittevernrådene dit man reiser, og ikke minst så må man forberede seg på å at det blir karantene på karantenehotell når man kommer tilbake til Norge, slik som reglene er nå. Det er viktig at man gjennomfører det, slik at man ikke bidrar til å bringe smitte inn til landet igjen.

Den assisterende helsedirektøren innrømmer likevel at det finnes noen unntak for personer med kroniske sykdommer.

- Det å bestille en feriereise hvis man ikke er i et behandlings- eller oppfølgingsopplegg, vil fort falle under kategorien unødvendig reise fordi det er en reise som også kan utsettes uten at det får veldig store konsekvenser.

- Ett pass

Overlege Preben Aavitsland i FHI sier til Dagbladet at det ikke er snakk om to ulike pass - ett for utenlandsreiser og ett for tiltakslettelser innenlands.

- Dersom regjeringen bestemmer at et slik sertifikat skal innføres, er det snakk om et felles coronasertifikat som også skal kunne tilpasses et eventuelt felles europeisk opplegg, sier han til Dagbladet.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer