BONDEBRÅK: - Dette må være første gang at landbrukspolitikk er ett av hovedtemaene under landsmøtet, sa landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) da hun ledet til debatt om temaet lørdag. Frp-statsråden slo fast at tilbudet fra staten i jordbruksforhandlingene kommer førstkommende tirsdag, men understreket at hun selv ikke vil gi noen kommentarer før forhandlingene bryter sammen eller en avtale er inngått. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BONDEBRÅK: - Dette må være første gang at landbrukspolitikk er ett av hovedtemaene under landsmøtet, sa landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) da hun ledet til debatt om temaet lørdag. Frp-statsråden slo fast at tilbudet fra staten i jordbruksforhandlingene kommer førstkommende tirsdag, men understreket at hun selv ikke vil gi noen kommentarer før forhandlingene bryter sammen eller en avtale er inngått. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Vær forberedt på støy om det blir brudd

Skulle jordbruksforhandlingene bryte sammen blir det bråk, varsler landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette må være første gang at landbrukspolitikk er ett av hovedtemaene under landsmøtet, sa Listhaug da hun ledet til debatt om temaet lørdag.

Frp-statsråden slo fast at tilbudet fra staten i jordbruksforhandlingene kommer førstkommende tirsdag, men understreket at hun selv ikke vil gi noen kommentarer før forhandlingene bryter sammen eller en avtale er inngått.

- Vær forberedt på støy om det blir brudd, poengterte Listhaug, som la til at statens tilbud i et slikt tilfelle vil bli oversendt Stortinget for behandling.

- Praksis har vært at statens tilbud har gått igjennom i Stortinget, så får vi se hvordan det går i år, sa Listhaug.

- Jaggu på tide Landbruksministeren stusser over omtalen av seg selv som kontroversiell.

- Jeg har ikke sagt noe annet enn det som står i regjeringsplattformen, men det har jo blitt en ny debatt om landbrukspolitikk. Og det var jaggu på tide, sa hun.

Listhaug viser til at samfunnstrenden på en lang rekke områder og over lengre tid har gått i retning av økt liberalisering.

- Før måtte du søke om å få telefon og stå på venteliste. Renta ble vedtatt av Stortinget, som også avgjorde hvor mange penger som skulle låne ut i markedet. Vi hadde også en fiskeriavtale som regulerte mye. Slik er det ikke lenger, sa Frp-statstråden, som varsler storstilte endringer i årene som kommer.

- Vi vil oppheve konsesjonsloven, fjerne priskontroll, boplikt, delingsforbudet i jordloven og utrede driveplikt og leiejordsproblematikk. Det skal bli økt varemangfold til forbrukerne. Vi skal styrke bøndenes eiendomsrett og styringsrett over egen produksjon, kort sagt: Bonden skal bestemme mer, staten mindre.

Listhaug varslet også endringer innen kylling- og kalkunproduksjon samt melkekvoter og slo fast at hun vil fremme en lovsak om priskontroll på landbrukseiendommer før sommeren.

- Stått stille Også den latterliggjorte skinkereisen skal Listhaug gjøre noe med. Historien om skinkene som reiste skytteltrafikk mellom Norge og Spania for å omgå tollreglene, fikk mye oppmerksomhet tidligere i år.

- Vi skal gjøre noe med dette til høsten i forhandlinger med EU om ny handelsavtale, sa Listhaug, som brukte mye tid til å harselere med den konservatisme hun mener preget Landbruksdepartementet i de åtte årene Sp satt med statsråden.

- Tiden har stått nokså stille de siste åtte årene. Men ute blant bøndene ser vi en gryende ny holdning. Det er flere som heier på oss, sier hun.

Landbruksministeren er av politiske konkurrenter blitt beskyldt for mye snakk og lite handling så langt, men Listhaug avviser at hun har sittet med hendene i fanget siden regjeringsskiftet.

- Jeg har gjort mye, sa hun og viste blant annet til fjerning av forskrifter, inngåelsen av en ny reindriftsavtale samt effektivisering av Mattilsynet og krav om flere tilsynsbesøk.

(NTB)