Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vær føre var: Registrer alt du eier

SKIEN (Dagbladet): Brenner huset ditt ned, er det din jobb å dokumentere hva du eide overfor forsikringsselskapet. Skal du være helt sikker på å få en rettferdig skadeerstatning bør du registrere alt du eier på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om du har tegnet innboforsikring høy nok til å erstatte alle dine verdier, er du ikke sikret å få skadeerstatning stor nok til å kjøpe alt tilbake. Selv om de færreste blir utsatt for en brann, kan det likevel være en god idé å være føre var.

- Ta bilder i leiligheten din. Fotograferer du alle rom i huset med skapdører åpne, blir det lettere å sannsynliggjøre hva du har eid. Gjør du det nå, får du jo samtidig testet om kameraet ditt er klart for sommerferien, foreslår Hans Arne Fystro som er fagansvarlig for oppgjør/innbo hos UNI Storebrand.

Rekonstruksjon

Ingen forsikringsselskap krever at du skal registrere hva du har eid, men når oppgjørets time kommer, stiller du svært mye sterkere med en fotoregistrering. Har du for eksempel en boksamling på hundrevis av bøker, kan du få problemer med å få en korrekt erstatning i ettertid. Takstmannen fra forsikringsselskapet vil hjelpe deg til å forsøke å rekonstruere samlingen, men har du skrevet ned hver eneste boktittel og i tillegg fotografert bokhylla, stiller du svært mye sterkere.

- Ta vare på kvitteringer for ting du har kjøpt. Det vil også være til stor hjelp for skadetaksten. Men husk at det hjelper lite om du oppbevarer dokumentasjonen hjemme. Brenner det, så brenner jo dokumentasjonen også.

Fystro foreslår at du tar med deg papirene og legger dem i en skuff på jobben, eller hos en annen familie. Selvsagt kan du benytte bankboks, men det koster penger.

Forhåndstakst

Har du spesielle verdigjenstander, kan du også skaffe deg en forhåndstakst. Om du for eksempel har arvet en skoeske med frimerker, kan den være verdt alt fra en liten formue til ingenting. Skal du ha håp om å få noe igjen for samlingen, bør du ha fått samlingen katalogisert og taksert på forhånd.