Vær hjemme med syke barn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2005 viser at fire av ti foreldre ikke tar seg fri på grunn av syke barn selv om mor og far har rett på ti sykedager hver. En telefonrunde Dagbladet har foretatt til flere barnehager i de største byene i Norge, gir en klar tilbakemelding: Barnehageansatte over hele landet forteller om foreldre som lyver om barnas helse og dumper febersyke barn i barnehagen på vei til jobb.

En lege som er spesialist på barnesykdommer advarer mot å la febersyke barn leke ute fordi det øker faren for komplikasjoner. Barn med feber, oppkast eller diaré skal ikke i barnehagen, fastslår legen. Likevel har flere barnehager sett seg nødt til å sette opp oppslag og sende brev hjem til foreldrene med oppfordring om å holde barna hjemme hvis de er syke, ikke bare av hensyn til de syke barna, men også fordi de smitter de friske barna og de ansatte i barnehagen.

Syke barn i barnehager er ikke noe nytt problem, og i vintermånedene er det selvsagt høysesong for sykdom. Det er likevel grunn til å ta Dagbladets rapport om helsesituasjonen i mange barnehager på alvor. Barnehagene er en av hjørnesteinene i vårt velferdssamfunn og i arbeidet for likestilling. Til nå har barnehagedebatten først og fremst dreid seg om målet om full barnehagedekning. Dagbladets reportasje er en påminnelse om at barnehagedebatten bør omfatte også andre utfordringer.

Det er overraskende at så mange som fire av ti foreldre ikke benytter sin rett til å være hjemme med sykt barn. Noe av forklaringen kan være at vi er i ferd med å utvikle et arbeidsliv der presset på den enkelte arbeidstaker er blitt sterkere. Foreldre må selvsagt ta ansvar for sine barn. Men mange foreldre sliter med dårlig samvittighet i krysspresset mellom hensynet til barna og hensynet til jobben. Mye tyder på at arbeidsgiverne må skape større forståelse for at det å være hjemme med sykt barn ikke bare er legitimt, men også det eneste riktige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer