- Vær mer kritiske når dere velger menn

Kvinner må bli mer kritiske når de velger partner, og ta litt av skylda dersom de blir utsatt for vold. Det mener lensmann Harald Andersen. - Galskap! Dette viser at han ikke har skjønt problemet, sier likestillingsdirektør Ingunn Yssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laksevåg-lensmannen provoserer kraftig med uttalelsene sine.

- Jeg er lei den ensidige kritikken av politiet når ting går galt. Kvinner må bli mer kritiske i valg av partner. Jeg har opplevd at vi hjelper kvinner ut av vanskelige situasjoner, så går det en stund, og så finner de en ny mann som er voldelig. Da kan man begynne å lure. Burde ikke kvinnen selv ta skyld? sier lensmann Harald Andersen i Laksevåg i Bergen til Dagbladet.

Møtte drapssiktet

For to uker siden var lensmannen i Laksevåg den første som møtte 40-åringen som er siktet for drap etter å ha kjørt ned samboeren og barnevogna med deres felles barn. Denne uka rystet familietragedien på Haramsøy på ny Norge. Politiet mener en 44-åring står bak drapet og brannen som drepte en hel familie.

Samtidig har politidirektør Ingelin Killengreen varslet at politiet skal utarbeide handlingsplaner for hvordan de skal takle vold i hjemmet.

Det er nettopp denne typen hendelser lensmann Harald Arnesen tenker på. Men han er lei av at kritikken rettes mot politiet. I Bergensavisen i går oppfordret han kvinnene til å være mer forsiktige med hvem de innleder forhold til.

- Les Koranen

- Hvis man ser voldelige tendenser hos partneren, bør man skygge unna med en gang. En mann som slår en kvinne, uansett hvor provosert han er blitt, befinner seg på apestadiet, sier Andersen, som understreker at det ikke er noen enkeltsak som har fått han til å ta bladet fra munnen.

Lensmannen i Laksevåg i Bergen vet at det han sier er kontroversielt, men sier at han bare er ute etter å hjelpe kvinner. Han mener at kvinner som velger menn fra en annen kultur eller religion, bør tenke seg om.

- De bør sette seg inn i mannens kultur og religion. Dersom en norsk kvinne flytter sammen med en mann som er muslim, bør hun først lese Koranen. Da vil hun forstå mer av hans tankesett, sier Andersen til Bergensavisen.

- Hvis de hadde visst mer, tror jeg de ville ha skygget unna. For eksempel mener mange muslimer at kvinnene skal være underdanige.

- Er ikke dette å stigmatisere en gruppe menn?

- Jeg vet at jeg befinner meg i et minefelt. Men det er et varsku. Det er ment i beste mening. Og jeg ber bare kvinnene være oppmerksomme, sier lensmannen til Dagbladet.

Andersen, som har vært i politiet i over 40 år, mener at kvinnene må ta ansvar.

- Mener du at kvinnene har litt av skylda selv?

- Ja, selvfølgelig har de det. Jeg er klar over hvor vanskelig det kan være å bryte ut, og at man kan sjarmeres i hjel. Men jeg fritar ikke mannen, sier lensmannen.

- Vås

Direktør ved Likestillingssenteret, Ingunn Yssen, blir svært opprørt over Andersens meninger.

- Det er uakseptabelt å ha slike holdninger, sier Yssen.

- Han er et godt eksempel på hovedproblemet, nemlig at politiet ser på vold i hjemmet som en privatsak. Det er derfor politiet ikke reagerer, men bare kaller det husbråk. Og det han sier om islam er vås. Islam er ikke i seg selv en undertrykkende religion. Det er fundamentalismen som er det, sier Yssen.

<B>KRITISK LENSMANN:</B> Laksevåg-lensmannen Harald Andersen råder kvinner til å bli mer kritiske i sine valg av partnere.