Coronaviruset:

- Vær obs på dette symptomet

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte Dagbladets lesere om corona.

SVARER: Espen Nakstad svarte på Dagblad-lesernes spørsmål. Han ber folk passe på dette symptomet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et videointervju i ettermiddag fikk assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad flere spørsmål fra Dagbladets lesere:

- Kan sterk hodepine hos en voksen person over flere dager være et tegn på at man har corona? Bør man da ta en test?

- De typiske symptomene på corona er feber, hodepine, slapphet, tett nese og den type ting. Å miste luktesans og smakssans er også et typisk tegn. I tillegg kan noen få hoste også. Dette er ting man bør være obs på, og om man har noen av disse symptomene bør man bestille seg en test ganske raskt, sier Nakstad.

Også til NRK har Nakstad i dag sagt at hodepine er et symptom man bør være obs på.

- De fleste voksne vil merke dette som mer enn en tilfeldig hodepine som går over. Man merker at man er syk, sa han.

Lite realistisk

I intervjuet med Dagbladet understreker Nakstad at han oppfatter det som lite realistisk at det vil bli innført et portforbud, slik regjeringen i dag opplyste at de nå utarbeider en forskrift om.

- Portforbud er veldig lite realistisk. Da landet stengte i mars hadde vi ikke portforbud, tvert imot anbefalte vi folk å være ute og gå tur, fordi det har liten smitterisiko, sier han.

- Når ble du informert om at man jobber med en slik lov?

- Gjennom hele pandemien har man vurdert ulike tiltak. I Norge har portforbud ikke vært nødvendig, men skulle man komme i en situasjon med mye mer smitte kan det å holde seg hjemme være noe vi har i verktøykassa. Da trenger vi en lovhjemmel for den type verste fall-situasjon, sier Nakstad.

- Siden november har regjeringen derfor også jobbet blant annet med et lovforslag om portforbud, slik vi har sett enkelte land har måttet innføre, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland under en pressekonferanse tidligere i dag.

Grunn til bekymring

Coronasituasjonen har forverret seg kraftig den siste tida, og det siste døgnet er det registrert 930 nye smittede her til lands. Det er det høyeste antallet i løpet av et døgn hittil i pandemien.

- Det er en endring som gir grunn til bekymring, men det er også noe vi har vært forberedt på kunne skje, sa Mæland under pressekonferansen.

Også Nakstad sier at man i flere uker har sett en økning i smittetallene, og at det ikke er sikkert at julefeiringen i seg selv har vært avgjørende.

- Det viktigste nå er at alle følger tiltak som gjelder neste 14 dagene. Man må unngå store forsamlinger og møte så få som mulig. Klarer vi det, kan det fort gå ned igjen, sier han.

Han sier det nå blir viktig å prøve å få ned R-tallet. Nakstad legger til at antall innleggelser nå ikke er på samme nivå som i mars.

- Innleggelser nå ligger på under halvparten av hva det lå på i mars, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer