Bymiljøetaten måler badevannskvaliteten på 44 ulike badeplasser i Oslo hver uke gjennom sommeren.
Det generelle rådet er å unngå bading i 24 timer etter kraftig nedbør, da dette gjør vassdragene og områdene i nærheten av utløp til sjøen, utsatt for dårlig badevannskvalitet.
- Vi vil sette ut skilt på badeplassen og informere på nettsida dersom vi fraråder bading, sier presseansvarlig Monica T. Olsen i Bymiljøetaten til Dagbladet.
Det er konsentrasjon av tarmbakterier som måles i forbindelse med badevannsovervåkningen.
- Det er hovedsakelig overløp og lekkasjer fra avløpsnettet som forårsaker episoder med dårlig badevannskvalitet, forklarer hun.
I tillegg kan rester etter dyreliv påvirke vannet.
- Ikke mat fugler
- Hva bør man være obs på før man kaster seg ut i vannet i Oslo i sommer? Har dere noen tips til de som skal feriere i hovedstaden?
- Vi anbefaler å følge med på kommunens nettsider for en oppdatering om badevannskvaliteten på det stedet du har tenkt til å bade, og ellers vente 24 timer etter et kraftig regnskyll. Regnvannet kan ta med seg forurensing direkte fra land via elver og bekker. Mye regn på kort tid kan i tillegg sprenge kapasiteten på renseanleggene, og da kan noe kloakk blandes med overvann før det slippes ut i fjorden, sier Olsen.
Etter 24 timer vil de fleste tarmbakteriene være døde, og det blir igjen trygt å bade.
- Vi anbefaler at du ikke mater fugler og dyr rett ved strendene, for de kan være en kilde til forurensning av badevannet. Ellers nyt sommeren og kos deg med bading!
Du kan sjekke badevannskvaliteten på kommunens nettside.

- Kan bli amper stemning
Ga tommel ned
Fredag ga kommunen «tommel ned» for bading på den populære badeplassen Stensrudtjern, etter å ha tatt prøver av vannet.
Frarådingen om å bade gjelder til forurensingen er over eller om nye prøver «friskmelder» vannet.
Det skal tas nye prøver av badevannet på Stensrudtjern tirsdag.
- Vi vil oppdatere nettsidene våre med de nye prøveresultatene så snart vi får dem, enten onsdag eller torsdag. Vi kan ikke si noe mer om årsaken til forurensningen, sier Olsen.
Dagbladet sjekket mandag oversikten hos kommunen. De aller fleste badestedene er trygge å bade i per nå. Svarttjern er eneste som er markert som «dårlig» på gjennomsnittlig badevannskvalitet siste fire år.
- Dårlig betyr at badevannskvaliteten stort sett er bra, men at fraråding av bading kan forekomme i løpet av sesongen. Dette er stort sett knyttet til mye nedbør. Karakteriseringen er relativt streng, og det skal ikke så mye til før en badeplass havner i «tilstrekkelig» eller «dårlig».