- Vær rustet for sigøyner-flom

Norge må forberede seg på en folkevandring av sigøynere fra Øst-Europa. Det kan komme en flodbølge av mennesker på flukt som vil søke asyl her i landet, mener den internasjonalt kjente romani-eksperten Ian Hancock.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Norge må stå rustet til det som vi romani kaller «den tredje vandringen». Under de fryktelige forholdene som sigøynerne nå befinner seg under i Øst-Europa, der det fortsatt er legitimt å slå sigøynere i hjel, vil det oppstå en flodbølge av flyktninger, sier Hancock.

- Gjenger av skinheads i Serbia, Bosnia og Tsjekkia blir faktisk betalt av regjeringen for å trakassere sigøynere med vold inntil de flytter ut av landet. Dette vil i løpet av kort tid føre til et voldsomt press mot Norges grenser av folk på flukt. Der krever vi individuell behandling av asylsøkere på grunnlag av etnisk forfølgelse.

Rafto-prisen

På vegne av verdens sigøynere mottok professor Ian Hancock lørdag Rafto-prisen i Bergen. Hancock er romanifolkets representant i FN i New York, og i går hadde han samtaler med minister for menneskerettigheter og utvikling Hilde Frafjord Johnson og utenriksminister Knut Vollebæk. Hans ærend var å fremme de norske taterne og sigøynernes sak.

- Norge har en enestående sjanse til å komme begivenhetene i forkjøpet og bli et foregangsland når det gjelder å behandle tatere og flyktende sigøynere, sier Ian Hancock. Dette synet la han fram for statsrådene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer