Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vær rustet for sigøyner-flom

Norge må forberede seg på en folkevandring av sigøynere fra Øst-Europa. Det kan komme en flodbølge av mennesker på flukt som vil søke asyl her i landet, mener den internasjonalt kjente romani-eksperten Ian Hancock.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge må stå rustet til det som vi romani kaller «den tredje vandringen». Under de fryktelige forholdene som sigøynerne nå befinner seg under i Øst-Europa, der det fortsatt er legitimt å slå sigøynere i hjel, vil det oppstå en flodbølge av flyktninger, sier Hancock.

- Gjenger av skinheads i Serbia, Bosnia og Tsjekkia blir faktisk betalt av regjeringen for å trakassere sigøynere med vold inntil de flytter ut av landet. Dette vil i løpet av kort tid føre til et voldsomt press mot Norges grenser av folk på flukt. Der krever vi individuell behandling av asylsøkere på grunnlag av etnisk forfølgelse.

Rafto-prisen

På vegne av verdens sigøynere mottok professor Ian Hancock lørdag Rafto-prisen i Bergen. Hancock er romanifolkets representant i FN i New York, og i går hadde han samtaler med minister for menneskerettigheter og utvikling Hilde Frafjord Johnson og utenriksminister Knut Vollebæk. Hans ærend var å fremme de norske taterne og sigøynernes sak.

- Norge har en enestående sjanse til å komme begivenhetene i forkjøpet og bli et foregangsland når det gjelder å behandle tatere og flyktende sigøynere, sier Ian Hancock. Dette synet la han fram for statsrådene.

- De virket forståelsesfulle for mine forslag og analyser, sier Hancock.
Hancock mener at hvis Norge raskt løser minoritetsproblemet taterne utgjør, så vil vi stå som eksempel når vi fra neste år inntar formannsrollen i arbeidet for menneskerettighetene.

Etnisk minoritet

Dette er den verdenskjente romaniforkjemperens forslag til Norge:

  • Taterne - romanifolk som er mer eller mindre tvangsassimilert inn i det norske samfunnet - må anerkjennes som etnisk minoritet.
  • Siden de i øyeblikket ikke er beskyttet av lover mot diskriminering og rasisme, må lovene snarest endres til å omfatte dem.
  • Et vanskelig punkt er kompensasjon for den dårlige behandlingen de har fått. Hancock er klar over at Stortinget har besluttet at erstatning til taterne skal gis på individuelt grunnlag, og ikke til dem som gruppe. Så langt er han enig: Det ville virke ødeleggende innad hvis pengesummer ble bevilget til folkegruppen som helhet. En intern strid uten sidestykke ville bryte ut.

Men han ber likevel politikerne på nytt se på mulighetene for å opprette fond til folkets beste, til formål som kultursenter, dokumentasjonssenter, bibliotek, utstillinger og utdanningsfond.

«Første vandring»

Ian Hancock avfeier hele den norske diskusjonen om hvorvidt «sigøynere og tatere er samme folk».
- Taterne er romanifolk fra det vi kaller «første vanding» på 1300-tallet. De har levd her og blitt tilpasset norske forhold gjenom århundrer. Grunnen til at dere norske ser på sigøynere som et annet folkeslag, er at de har bodd i helt andre land og er preget av det. Spesielt de fra Sør-Europa, som er tilpasset disse kulturene. Med så stor avstand i tid og kulturpåvirkning vil disse sørfra fortone seg som et helt annet folkeslag.

- Det fikk jeg bevis for under min helg i Bergen. Jeg forsto som engelsk/amerikaner utmerket godt hva norske tatere sa til meg på romani, bortsett fra de lånord og språknyanser som var kommet inn fra nordiske språk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!