Vær så god, her er din klimaregning

Du skylder 12000 kroner, mener Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kirkens nødhjelp har regnet seg fram til det de mener er en rettferdig fordeling av kostnadene ved å redde kloden fra klimakrise. Og det blir ikke billig for oss nordmenn. Til sammen skylder vi 60 milliarder. Eller, fordelt på hver nordmann, 12 000 kroner hver.

Bare amerikanerne skylder mer

Det er mer enn de fleste andre skylder. Bare nordamerikanerne skylder mer per skattebetaler, ifølge utregningen.

- Vi har fordelt den globale klimaregninga på hvert land, ut i fra hvor mye CO2 landet har sluppet ut siden 1990 og hvor rikt landet er, forklarer generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp. Norge er en klimaversting. Nordmenn slipper ut bare halvparten så mye CO2 per hode som nordamerikanerne, men mer enn de fleste andre land. Hovedårsaken til dette er produksjon av olje og gass, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Regnestykket, som er utarbeidet for Kirkens Nødhjelp av forskningsstiftelsene EcoEquity og Stockholm Environmental Institute, tar utgangspunkt i at Norge har 0,41 prosent av verdens klimaforpliktelser, hvor rikt Norge er og at det vil koste fire prosent av brutto globalprodukt å gjøre klimatiltak og klimatilpasninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer