- Vær så snill. Fortell dine land at vi trenger hjelp

Fortvilet demonstrant i Istanbul i Tyrkia til utenlandske journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet aksjonerer nå på Taksim-plassen i sentrum av Istanbul. Det er et forvirrende bilde, for samtidig som regimet tilsynelatende opptrer med varsomhet i forhold til tidligere, så har de gått inn i Gezi-parken, som ti-tusener av demonstranter har okkupert i snart to uker.

Fotograf såret Det internasjonale samfunnets tilstedeværelse har vært den beste støtten demonstrantene på Taksim-plassen i Istanbul, og i andre byer i Tyrkia, har hatt. Nå har flere medier reist fra Tyrkia.

En fransk fotograf skal være lettere skad etter å ha blott truffet av ei kule, trolig en gummikule, melder Le Monde.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan roser politiet for aksjonen som nå pågår, og ber om at alle demonstranter trekker seg tilbake.

TOK FYR: En demonstrant på Taksim-plassen kastet en bensin-bombe, men ble selv antent. REUTERS/Murad Sezer  Scanpix
TOK FYR: En demonstrant på Taksim-plassen kastet en bensin-bombe, men ble selv antent. REUTERS/Murad Sezer Scanpix Vis mer

- Voldelige aksjoner som har funnet sted mange steder i Tyrkia har gjemt seg bak demonstrantene som protesterte i Gezi-parken. Jeg ber alle om å se det store bildet, forstå sammensvergelsen, og trekke seg tilbake fra gatene, sier Erdogan.

Avgjørende politiaksjon? For å forsvare at politiet til slutt aksjonerte, sier Erdogan:

- Hva skulle vi gjøre? Knele foran disse menneskene, og be dem selv om å fjerne bannerne? Hvordan skulle disse ulovlige tøyfillene bli fjernet fra offentlige bygninger?

Det kan være den avgjørende politiaksjonen mot opprøret mot den stadig mer autoritære statsminister Erdogan som nå er innledet i Tyrkia. Istanbuls guvernør Mutlu har sagt at politiaksjonen går ut på å rydde Taksim-plassen, men ikke å fjerne demonstranter fra Gezi-parken, som ligger i tilknytning til Taksim-plassen.

Advokatene som representerer demonstrantene ble tidligere i dag selv anholdt av tyrkisk politi. Det tyder på at det er det endelige angrepet for å slå ned det tyrkiske opprøret som nå er innledet.