Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant sjokkerende bønn i julekort:

- Vær så snill, hjelp oss

Et britisk supermarked stanser produksjon av julekort i Kina etter melding fra en antatt fange.

JULEKORT: De koselige julekortene kjøpt på Tesco inneholdt en sjokkerende beskjed. Foto: Tesco
JULEKORT: De koselige julekortene kjøpt på Tesco inneholdt en sjokkerende beskjed. Foto: Tesco Vis mer

Den britiske supermarkedkjeden Tesco stanser julekortproduksjonen ved en fabrikk i Kina etter at en melding på ett av kortene skapte mistanke om tvangsarbeid.

Meldingen ble funnet av ei seks år gammel jente og inneholdt et rop om hjelp fra angivelige fanger som hevdet å bli utsatt for tvangsarbeid, ifølge avisen Sunday Times.

- Vi er utenlandske fanger i Shanghai Qingpu-fengselet i Kina, lyder meldingen på kortet, som på forsiden har et bilde av en kattunge med nisselue.

- Tvangsarbeid mot vår vilje. Vær så snill, hjelp oss å varsle en menneskerettighetsorganisasjon, heter det videre.

TESCO: Tesco er verdens tredje største supermarkedskjede med virksomhet i blant annet Kina, India og Irland. Foto: AFP / NTB scanpix
TESCO: Tesco er verdens tredje største supermarkedskjede med virksomhet i blant annet Kina, India og Irland. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Sjokkert

En talskvinne for Tesco sier at selskapet er sjokkert. Hun opplyser at produksjonen ble stanset umiddelbart, og at kortene ikke lenger vil være til salgs mens selskapet undersøker saken.

- Vi avskyr bruk av fangearbeid og vil aldri tillate det i vår leveransekjede, sier hun.

Ifølge Tesco er kortet produsert hos Zheijiang Yunguang Printing. Så sent om i november i år ble det gjennomført en uavhengig kontroll av fabrikken. Da ble det ifølge selskapet ikke funnet noe bevis for at det foregikk tvangsarbeid.

Navn på tidligere fange

Jenta forteller at hun satt og skrev julekort til vennene sine da hun åpnet det ene og oppdaget at noen allerede hadde skrevet i det.

- Jeg ga det til mamma. Det tok oss en time å skjønne hva det var, fordi vi trodde det var en spøk, sier hun til Sky News.

Ifølge Sunday Times inneholder meldingen også en oppfordring om å ta kontakt med en mann kalt Peter Humphrey.

Seksåringens far søkte opp navnet og oppdaget at Peter Humphrey er en tidligere journalist som tilbrakte ni måneder i Qingpu.

Han fikk kontakt med Humphrey, som så kontaktet andre tidligere fanger. De skal ha bekreftet at utenlandske fanger har pakket julekort for Tesco.

Tesco er verdens tredje største supermarkedskjede med virksomhet i blant annet Kina, India og Irland.

(NTB/Dagbladet)