Vær så snill, ikke ring meg. Da kutter de strupen på meg

Desperate sivile faller i hendene på pakistanske militante.

FORTVILT SITUASJON: Hundretusener av sivile er på flukt fra Swat- Her kjemper noen av dem om en madrass i en provisorisk leir i Mardan. Foto: Scanpix/AFP
FORTVILT SITUASJON: Hundretusener av sivile er på flukt fra Swat- Her kjemper noen av dem om en madrass i en provisorisk leir i Mardan. Foto: Scanpix/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den pakistanske storoffensiven mot Taliban er inne i sin 17. dag.

Hundretusener av sivile, kvinner og barn har flyktet fra Swat, det som en gang var et yndet ferieparadis i Pakistan.

Inne i Mingora, den største byen i Swat, er livredde innbyggere fanget mellom militante, som legger ut miner og graver skyttergraver, og de daglige angrepene fra regjeringsstyrkene.
 
- Vær så snill, vær så snill, ikke ring meg igjen. Da vil de kutte strupen på meg og si at jeg spionerer, sier en innbygger som er blitt kontaktet av nyhetsbyrået AFP.

Har mistet kontrollen
Ifølge en oversikt BBC har laget er bare 38 prosent av den nordvestlige grenseprovinsen under myndighetenes kontroll. Både Swat, Buner og Nedre Dir ligger i denne provinsen på grensa til Afghanistan.

I en fjerdel av provinsen har Pakistans regjering ingen kontroll overhodet, og Taliban har overtatt den administrative kontrollen.

Men uttad toner Pakistans regjering flagget for militæroffensiven som skal «eliminere terroristene». 15 000 regjeringssoldater er satt inn mot 4-5000 militante som kjemper på Talibans side.

Ifølge hæren er 751 militante drept siden militæroperasjonen i Malakand-området ble innledet 26. april. I går ble kommandostyrker sluppet fra helikoptre og ned på fjellene rundt Taliban-hovedkvarteret i Peochar.

Mulla FM og nevøen
Det er her man antar at Maulana Fazlullah, også kjent som «mulla FM» for sine readiosendinger, gjemmer seg. Sammen med sin nevø og den religiøse lederen Sufi Muhammad var det de som fikk regjeringen i Pakistan til å gå med på den omstridte fredsavtalen i februar.

Avtalen åpnet blant annet for innføringen av islamske sharialover i Swat.

Sufi Muhammad, grunnlegger av den nå forbudte organisasjonen Tehreek-e-Nafaz-e-Shariat-e-Mohammadi, ønsker å innføre sharia over hele Pakistan, og har erklært det føderale rettssystemet som ugyldig.

Ikke nok med at Pakistans regjering og hær sliter med å ta tilbake kontrollen over Swat og andre deler av den nordvestlige grenseprovinsen, i tillegg kommer det påstander om at de fortvilte flyktningene faller i hendene på en forbudt jihadist-gruppe.

Jihadister gir flyktninghjelp
Falah-i-Insaniat Foundation (FIF) er navnet på bistandsorganisasjonen som tilbyr flyktningene mat, vann, medisiner og transport til nabodistriktet Mardan, skriver avisa The Guardian i dag.

Men bak navnet på hjelpeorganisasjonen skjuler egentlig Jamaat-ud-Dawa seg. Jamaat-ud-Dawa er igjen ansiktet uttad for terrororganisasjonen Lashkar-e-Tayyiba (LeT).

Lashkar er terrorgruppen som blant annet fikk skylda for angrepet i Indias finanshovedstad Mumbai i november i fjor. De Kashmir-baserte ekstremistene har også trent og halshugget nordmenn.

Anslagsvis 53 000 flyktninger har fått mat fra FIF. De 23 minibussene de disponerer har transportert titusenvis sivile ut av kampsonen. Flyktningene blir geleidet inn i flyktningleire dekorert med hvite flagg og svarte sverd.

- Vi har ingen politisk agenda, sier en av talsmennene for FIF til The Guardian.

- Vi er bare takknemlige overfor dem, sier Bakht Nazar, en av dem som har flyktet fra Nedre Dir, mellom munnfullene av ris.