- Vær så snill og hjelp

De sitter i fengsel - mange i flere titalls år. Nå snakker de åpent ut på ny blogg.

EN AV HUNDRE: Innsatte i Maricopa Tent City-fengselet låser inn eiendelene sine i hvert sitt lille skap. En av hundre amerikanere sitter i fengsel, en av 32 er fengslet, på prøvetid eller prøveløslatt. Foto: Reuters/Scanpix
EN AV HUNDRE: Innsatte i Maricopa Tent City-fengselet låser inn eiendelene sine i hvert sitt lille skap. En av hundre amerikanere sitter i fengsel, en av 32 er fengslet, på prøvetid eller prøveløslatt. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er en trettiseks år gammel mann som har brukt de siste ni årene av livet i fengsel for besittelse av mer enn fem gram crack, og noe ecstasy, begynner Opollo Rey Johnson.

- Jeg skriver dette fordi jeg vil gi en stemme til de flere titalls tusen som soner - vi er menn: fedre, ektemenn, onkler, brødre og sønner. De fleste av oss lider under konsekvensene av avgjørelser tatt på grunn av umodenhet og rusavhengighet.

Johnson er en av brukerne av den nystartede bloggen Between The Bars, som er startet opp for å gi en stemme til de som aldri kan få sitt budskap ut.

Avstengt Den store majoriteten av USAs innsatte har ikke tilgang til Internett. Bloggen lar de innsatte skrive brev for hånd og sende dem til en oppgitt postadresse hvor frivillige skanner brevene inn og publiserer dem på nett.

Registrerte brukere har mulighet til å transkribere innleggene ifall håndskrifta er utydelig.

Grunnleggerne har publisert statistikk som viser skepsisen arbeidslivet har mot tidligere innsatte, og påpeker viktigheten av at de innsatte kan opprettholde et sosialt nettverk når de slipper.

En bønn om hjelp De håper bloggen kan bidra til dette. Brukerne deler håpet.

- Vær så snill og hjelp, skriver Matthew Holliman.

Han har formulert sitt blogginnlegg som en desperat bønn om hjelp fra bak fengselsmurene - og illustrert det med blyanttegninger av sammenlenkede hender og en mann lagt i jern.

Flest i verden Ikke i noe land i verden sitter så mange i fengsel som i USA.

En opptelling gjort i 2008 viser at over 2,4 millioner fanger sitter bak lås og slå - nesten en prosent av den totale befolkningen.

STERKE HISTORIER: Fangene bidrar med både tekst og bilder til bloggen. Foto: Scanpix/Between The Bars
STERKE HISTORIER: Fangene bidrar med både tekst og bilder til bloggen. Foto: Scanpix/Between The Bars Vis mer

Og i en rapport fra 2006 kommer det fram at hver 32. amerikaner enten satt inne, var prøveløslatt eller på prøvetid. Totalt utgjorde dette over 7,2 millioner mennesker.

USA har under fem prosent av verdens befolkning - men omkring 25 prosent av verdens innsatte.

Kritikere mener straffemetoden fengsel blir brukt helt feil, med alt for strengte straffer for mindre vinnings- og narkolovbrudd, og et tilsvarende feilfokus fra politiet.

Det amerikanske fengselssystemet utgjør et voldsomt byråkrati. Et nylig estimat er at en av ni statsansatte jobber innenfor fengselsvesenet.

EN BØNN OM HJELP: Matthew Holliman er en av bloggbrukerne.
EN BØNN OM HJELP: Matthew Holliman er en av bloggbrukerne. Vis mer