«Vær så snill og sett deg i bilen og kjør vekk»

Harald Borgen (61) ringte advokaten sin og sa han var provosert før han skjøt og drepte ekskona og datteren hennes. Etter drapene ringte han sin egen datter.

AVFYRTE EN REKKE SKUDD: Politiet er i sluttfasen av etterforskingen av saken. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
AVFYRTE EN REKKE SKUDD: Politiet er i sluttfasen av etterforskingen av saken. Foto: Stian Lysberg Solum/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Harald Borgen (61) skjøt og drepte i går sin ekskone Mette Kreim Borgen (59) og hennes datter Isabelle Kreim Lie (41).

Advokat Arne Os representerte Harald Borgen i det opprivende skilsmisseoppgjøret mellom de to.

Os uttaler seg nå om konflikten og den dramatiske forhistorien før drapet, etter at Borgens datter har bedt ham gjøre det.

- Han følte seg provosert, sier Os til Dagbladet.no.

De to tidligere ektefellene har vært gjennom to runder i retten. Harald Borgen vant i tingretten, mens ekskona fikk medhold i lagmannsretten.

Sist tirsdag møtte de to hverandre til en skiftesamling i retten. Under rettsforhandlingene skal det ha blitt konkludert at huset skulle selges. Partene skal ha vært svært uenige om hvor mye eiendommen var verdt og hvor mye partene kunne kjøpe hverandre ut for.

- Motparten kom med krav han oppfattet som meningsløse, sier Arne Os til Dagbladet.no.

Ringte datteren etter drapene
Avtalen om salget innebar at Harald Borgen skulle klargjøre boligen innvendig, mens Mette Kreim Borgen skulle ha ansvaret for å gjøre eiendommen salgsklar utvendig.

De hadde ifølge Os en skriftlig avtale om at hun skulle komme til eiendommen i går, og at de skulle være ferdige klokka 15.00. Ekskona kom sammen med Isabelle Kreim Lie (41).

- Klokka 15.45 ble jeg oppringt av en fortvilet Harald Borgen som sa at de provoserte ham ved å ikke forlate eiendommen og ved at de tok seg inn i et båthus der han mente de ikke skulle være, sier Os.

- Da sa jeg følgende til ham: Ikke la deg provosere. Vær så snill og sett deg i bilen og kjør vekk, sier Os.

Klokka 17.45 fikk Os en ny telefon.

DREPTE EKSKONA OG HENNES STEDATTER: Harald Borgen. Foto: Privat
DREPTE EKSKONA OG HENNES STEDATTER: Harald Borgen. Foto: Privat Vis mer

- Da ringte datteren hans meg. Faren hadde da ringt henne og fortalt at han hadde drept de to, og at han nå skulle drepe seg selv. Jeg prøvde å ringe politiet, men da var de allerede i alarmberedskap, sier Os.

Os sier han ikke forsøker å unnskylde de to drapene.

- Vi vil bare forklare hans side av bakgrunnen.

- Trist

Kjell Holden var avdøde Mette Kreim Borgens advokat. Han reagerer sterkt på det han mener er forsøk på at hans klient blir tillagt skyld i denne saken.

-Jeg syns det er aldeles forferdelig at man fra motpartens side nå prøver å legge skylden på den som er offer i en slik sak.  Det er utrolig tragisk, sier Holden.

Han forteller om en svært vanskelig delingsprosess etter skilsmissen, og forteller at eksmannens klage på lagmannsrettens avgjørelse til Høyesterett ble avvist rundt juletider.

- Forrige tirsdag møttes vi til skiftesamling, og vi forsøkte da å tilby en minnelig løsning. Den ble blankt avvist. Men vi befinner oss jo ikke i Texas, man kan ikke gå og skyte motparten likevel, sier Holden.

Advokaten føler nå et ansvar for at hans avdøde klients ettermæle ikke blir utrettmessig svertet.

- Mette eide 50 prosent av eiendommen, det hadde lagmannsretten slått fast. At eksmannen skulle gå og skyte henne fordi hun befant seg på eiendommen, er over stokk og stein, sier Holden til Dagbladet.no.

DREPT: Mette Kreim Borgen og Isabelle Kreim Lie.
DREPT: Mette Kreim Borgen og Isabelle Kreim Lie. Vis mer