TILBAKE STÅR GARDEROBENE: Tomme garderober i Soma etter gruvekatastrofen der 282 er bekreftet døde. Foto: REUTERS/Stringer
TILBAKE STÅR GARDEROBENE: Tomme garderober i Soma etter gruvekatastrofen der 282 er bekreftet døde. Foto: REUTERS/StringerVis mer

«Vær så snill, sønn, gi meg din velsignelse»

Papirlapp funnet i død gruvearbeiders hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da kullgruvea i byen Soma vest i Tyrkia kollapset tirsdag kveld, fryktet Tyrkias befolkning - og spesielt de pårørende - det verste.

To døgn seinere er fasiten 282 gruvearbeidere bekreftet døde. Samtidig antas det at opp mot 150 fortsatt er savnet i den store gruva.

Desperat kamp Beskrivelser fra de overlevende og kjennetegn av de døde som er hentet ut av gruva tyder på at mange har kjempet en desperat kamp for livet.

Det vitner også om en maktesløshet for mange av arbeiderne som var innesperret etter eksplosjonen som skjedde hele to kilometer under bakken.

I dag har familier og pårørende stått fortvilede utenfor gruva, og håper at deres kjære på et eller annet vis skal ha ha overlevd, og dukker opp fra dypet.

Men synes som møter dem er redningsarbeidere som stadig drar ut nye lik fra gruva, skriver Hurriyet Daily News.

Dagens redningsarbeid vitner også om kampen arbeiderne har kjempet nede i gruvene. En lapp som ble funnet i hånda til en av gruvearbeiderne som ble offer for den tragiske ulykka, står det skrevet:

«Vær så snill, sønn, gi meg din velsignelse», sto det på lappen som ble funnet i hånde på den døde gruvearbeideren.

 Leder for gruvearbeidernes fagorganisasjonen, Osman Tutkun, ga sin kommentar til beskjeden som ble funnet i hånda på den døde arbeideren.

- Det viser hvor mye verdighet de gruvearbeiderne hadde, sier Osman Tutkun

Klarte ikke redde vennene BBC har også intervjuet arbeider Tac Feratay, som overlevde katastrofen. Han klarte imidlertid ikke å redde vennene sine.

- Vi luktet røyken, gikk opp og hørte en eksplosjon. Jeg gikk ned igjen for å redde venne mine. Jeg fikk ikke puste. Jeg kunne ikke gå ned igjen, sier han.

«Dette var ingen ulykke, ingen skjebne - det var drap».

Streiket «Dette var ingen ulykke, ingen skjebne — det var drap», sto det å lese på et av bannerne som flere tusen demonstranter i Istanbul samlet seg under torsdag, skriver NTB.

I byen Izmir tok politiet i bruk tåregass og vannkanoner mot om lag 20.000 demonstranter. Tyrkias fire største fagforeninger la ned arbeidet torsdag i protest mot at gruvearbeidernes liv blir satt i fare for å kutte kostnader. Fagforeningene krever at de ansvarlige for onsdagens gruveulykke i byen Soma blir stilt til ansvar.

Tusener har møtt opp i gatene i byer over hele Tyrkia. Det er store protester etter ulykka, skriver BBC.

Massebegravelser I dag ble rad på rad med graver gjort klare på gravlunden i Soma.

Torsdag ble over 40 av de omkomne stedt til hvile, mens navnene deres ble ropt ut over høyttalere som var stilt opp rundt om i byen.

— Livet til hundrevis av våre arbeidere ble ofret fra starten av gjennom å tvinge dem til å jobbe under farlige forhold for å oppnå mest mulig profitt, sier foreningene i en felles uttalelse, ifølge NTB.

Sinnet mot myndighetene I dag kom det fram sjokkerende bilder da statsministerens rådgiver, Yusuf Yerkel, sparker en demonstrant som ligger nede på gata i Soma.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan har også sjokkert med sine uttalelser.

— Slike ulykker skjer, sa han og sammenlignet gruveulykken med andre ulykker andre steder. Han avviser samtidig at myndighetene bærer noe ansvar, skriver NTB.

Det har også blitt spredt en rekke videoer på nettet der Tyrkias statsminister angivelig skal slå til en demonstrant da han besøkte Soma i går.

SORG: Pårørende utenfor gruva i Soma har mistet håpet på å finne sine kjære i live. Foto: (AP Photo/Emre Tazegul)
SORG: Pårørende utenfor gruva i Soma har mistet håpet på å finne sine kjære i live. Foto: (AP Photo/Emre Tazegul) Vis mer
MASSEBEGRAVELSER: Det har, siden gruva kollapsa, blitt holdt massebegravelser i Soma. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU
MASSEBEGRAVELSER: Det har, siden gruva kollapsa, blitt holdt massebegravelser i Soma. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU Vis mer