- Vær så snill, ta det med ro!

Jødiske ledere bekymrer seg over plutselig terrorkrangel mellom paven og Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En tilsynelatende uskyldig søndagsbønn har blitt ett brennhett tema i forholdet mellom Vatikanet og Israel.

Nå går flere jødiske religiøse ledere ut og ber kamphanene roe gemyttene før konflikten skaper varige sår i forholdet mellom den største kristne kirke og den jødiske staten.

Konfliktens kjerne er pavens fordømmelse av terrorisme i søndagsbønnen for en uke siden. Fra sitt sommersted i de italienske alpene ba pave Benidikt XVI gud om hjelp til å stoppe terroristenes blodige hender.

Han refererte til terroraksjonene i Egypt, England, Tyrkia, og Irak. Dermed var krisa et faktum. Han nevnte nemlig ikke Israel, der en selvmordsbomber drepte fem 12. juli i Netanya.

Kalt inn på teppet

Mandag ble vatikanets utsending kalt inn på teppet i det israelske utenriksdepartementet. Der han fikk klar beskjed om at Israel er rasende over at paven «med overlegg unnlot» å fordømme terroranslag mot israelere.

- Paven valgte med overlegg å unnlate å fordømme det forferdelige terrorangrepet som skjedde i Israel forrige uke, meldte utenriksdepartementet i en pressemelding samme dag.

- Vi hadde håpet den nye paven, som da han ble innsatt framhevet viktigheten av et godt forhold mellom kirken og det jødiske folket, ville oppføre deg annerledes, stod det videre i pressemeldingen.

HET KRANGEL: Ariel Sharon og Israelske myndigheter har gått til frontalangrep mot pave Benedikt XVI og Vatikanet etter at paven ikke framhevet terror mot israelere da han fordømte terror i en søndagsbønn. Vatikanet vil på sin side ha seg frabedt å bli diktert av en annen stat. Fotomontasje: Scanpix/Dagbladet.no
HET KRANGEL: Ariel Sharon og Israelske myndigheter har gått til frontalangrep mot pave Benedikt XVI og Vatikanet etter at paven ikke framhevet terror mot israelere da han fordømte terror i en søndagsbønn. Vatikanet vil på sin side ha seg frabedt å bli diktert av en annen stat. Fotomontasje: Scanpix/Dagbladet.no Vis mer

Tilspisset seg

Vatikanet satte liten pris på reaksjonen. Pavens talsmann, Joaquin Navarro-Valls, ga klart uttrykk for at paven på ingen måte hadde unnlatt å nevne Israel med vilje, og at Israel allerede hadde fått Vatikanets svar i saken. Han understreket senere at paven bare hadde snakket om terrorangrep de siste dagene under søndagsbønnen.

- Det overrasker oss at en skulle ønske å benytte anledningen til å forvrenge Den hellige fars intensjoner, sa talsmannen i et kommuniké.

- Selvsagt er den tidligere ukens fryktelige angrep i Netanya inkludert i den generelle og unntaksløse fordømmelsen av terrorisme, sa Navarro-Valls, og viste til at paven har kommet med en rekke terrorfordømmelser siden London-bombene 7. juli.

- Antyder at jødedrap er ok

Dermed var ordkrigen i gang. Tirsdag kunne den israelske riksavisen Jerusalem Post sitere utenriksråd Nimrod Barkan på at Israel lenge kjempet en stille krig mot Vatikanet og pave Johannes Paul II, og at de nå ville øke volumet for å få den nye paven til å endre sin politikk.

- Siden de aldri har betalt prisen for å unnlate å fordømme, fortsatte de bare. Men hvis de forstår at vi ikke vil la dette forbigå i stillhet, regner jeg med at de vil endre sin måte å gjøre det på, skal Barkan ha sagt.

Han skal i følge avisa ikke ha vært særlig bekymret over at taktikken kunne skade forholdet til pave Benedikt XVI.

- Hva kan være verre enn å antyde at det er ok å drepe jøder?, skal Barkan ha sagt.

Oppsiktsvekkende skarpt

Vatikanet har ikke sett mildt på uttalelsene, og i går kom talsmann Navarro-Valls med det som betegnes som en oppsiktsvekkende skarp uttalelse fra Vatikanet.

Først la han frem en to sider lang liste over over alle gangene den avdøde paven Johannes Paul II fordømte terrorangrep mot jøder, og kalte Barkans uttalelser grunnløse og oppspinn.

Deretter understreket han at paven ikke kan fordømme alle angrep mot Israel fordi Israel ofte gjengjelder angrepene på måter som strider mot folkeretten.

- Det ville derfor være umulig å fordømme det det ene, for så å forholde seg taus til det andre, sa han.

- På lik linje som Israel forståelig nok ikke tillater sine uttalelser å bli diktert av andre, kan Den hellige stol ikke akseptere leksjoner og direktiver fra noen annen myndighet når det gjelder retning og innhold i dens erklæringer, sa Navarro-Valls.

Taust i dag

I dag har både Israelske myndigheter og Vatikanet nektet å uttale seg mer om saken. Frontene er steile. Og nå uttrykker flere ledende jødiske religiøse bekymring, og ber både Israel og Vatikanet begrave stridsøksen.

- Denne krangelen er bare ødeleggende for begge parter, og den bør avsluttes raskt, sier Romas ledende rabbiner Riccardo Di Segni i et intervju med nyhetsbyrået AP i dag.

- Som en religiøs leder er jeg virkelig bekymret over måten denne debatten har eskalert på, og vi må stoppe så raskt som mulig, sier Di Segni.

Seymour Reich, som tidligere ledet New York basserte International Jewish Committee for Interreligious Consultations - en svært innflytelsesrik jødisk paraplyorganisasjon, mener begge sider har overreagert, og at det er på tide å trekke pusten og heve blikket mot de større linjene i forholdet mellom Israel og Vatikanet.

Frykter for synagogebesøk

Jødiske ledere som har møtt den tyskfødte pave Benedikt XVI har uttrykt respekt for hans arbeid i det stille for å bedre forholdet mellom katolikker og jøder. Han rømte fra sin tjeneste i Hitler Jugend under krigen, og har senere fordømt nazistenes drap på jøder. Han har også planlagt å besøke en synagoge i Köln senere i august - et besøk mange nå frykter kan bli avlyst hvis konflikten trappes ytterligere opp.

- Denne konflikten må stoppes før besøket neste måned. Retorikken må tones ned slik at vi unngår varig skade på forholdet mellom partene, sier rabbiner Di Segni idag.

SLÅR TILBAKE: - Vi lar oss ikke diktere, tordnet pavens talsmann Joaquin Navarro-Valls i går, og mener en israelsk tjenestemann dikter opp grunnløse påstander om den avdøde paven Johannes Paul II.
BEKYMRET: Sjefsrabbiner Riccardo Di Segni i Roma ber Israel og Vatikanet om å roe gemyttene. Han frykter konflikten kan skape varige sår.