Vær-Siri banket av NRK

Statskanalen melder det riktigste været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I det meste av landet har det vært en svært ustabil værtype den siste uka. Desto verre blir det også for meteorologene å forutsi hvordan været kommer til bli.

Dagbladet har gjennomført en uhøytidelig undersøkelse av hvordan meteorologene klarte seg i forrige uke. Vi har målt værmeldingene opp mot det været som faktisk observeres den påfølgende dagen.

Og konklusjonen er klar: NRK melder det riktigste været, mens VGs vær-Siri har frontet ukas svakeste værmeldinger.– Like gode

– Mediene gjør denne typen undersøkelsen nesten hver sommer. Noen ganger havner vi på topp, og andre ganger havner Meteorologisk institutt på topp, sier Storm Weather Center-gründer Siri Kalvig til Dagbladet.

– Hvis man skal ha en seriøs oversikt over dette, må man måle over lang tid. Vi måler dette over flere år internt, og målingene viser at Storm og Meteorologisk er jevnt gode. Begge er seriøse aktører som bruker de beste rådata som er tilgjengelig, sier hun.

– Internt følger vi med på hvor god kvaliteten er, og vi har høy kvalitet, sier hun.

Generelt sier hun at forskjellene på varslene i VG og TV 2 ligger i at TV-kanalene får tilgang til ferskere prognoser.

– Varslingene er bedre oppdatert på TV. Og enda ferskere varslinger finner man på utvalgte nettsteder, sier hun.– NRK best

DET FINNES IKKE DÅRLIG VÆR... Men værmeldingene holder ikke alltid mål. Siri Kalvig må se seg slått av NRK i Dagbladets undersøkelse av værmeldingene. Foto: Nina Ruud
DET FINNES IKKE DÅRLIG VÆR... Men værmeldingene holder ikke alltid mål. Siri Kalvig må se seg slått av NRK i Dagbladets undersøkelse av værmeldingene. Foto: Nina Ruud Vis mer

Vi fikk høyskolelektor ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole og drifter av den uavhengige værdatabasen Rimfrost, Sigmund Hov Moen, til å vurdere værdataene, og vurdere værmeldingene opp mot hverandre.

Nylig fikk den idealistiske klimanettsiden rimfrost.no Dataforeningens pris for beste innhold.


Konklusjonen er klar: I forrige uke var VG, frontet av Storm Weather Center og Siri Kalvig, dårligst til å melde været, mens NRK og Meteorologisk institutt kom best ut av undersøkelsen.

– Det er vanskelig å skille de fire mediene fra hverandre. Alle fire har stort sett hatt tilgang på samme datamateriale og det er stort sett små detaljer som skiller dem, sier Sigmund Hov Moen til Dagbladet.

– Men likevel er det klart at NRK ser ut til å være mest til å stole på. Det kan synes som om værvarselet i VG, Dagbladet og TV 2 er mer styrt av kommersielle krefter, sier han.

Les hele undersøkelsen i dagens papirutgave av Dagbladet.

Vær-Siri banket av NRK