Vær Smart - vinn en million

Smart-kortets oppfinner, franskmannen Roland Moreno, tilbyr en million franc eller nærmere 1,25 millioner kroner i belønning til den som greier å knekke kortets innebygde kodesystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensikten er å forsikre kortbrukere verden over om at pengene deres er trygge. Moreno sier at kodesystemet er umulig å avsløre, men må medgi at det beviselig har latt seg gjøre å lage falske smartkort som godtas av minibanker og betalingsterminaler. Derfor gjelder belønningen bare for den som skaffer seg tilgang til selve kodesystemet.

Han har selv fått laget tre smartkort som skal brukes til denne høyst offentlige testen av systemets sikkerhet. De som vil forsøke seg, får ikke bruke annet enn en kortleser og en vanlig PC til å knekke kodene.

De siste ukene har en rettssak rundt misbruk av smartkort vakt voldsom oppmerksomhet i Frankrike. En datatekniker har nemlig tilbudt seg å vise offentlig hvor lett det etter hans mening er å lage falske smartkort.

Teknikeren Serge Humpich sier riktignok at han bare er ute etter å vise hvilke svakheter som er innebygd i systemet. Men smartkort-selskapet GIE, et samarbeidsforetak mellom franske banker, har likevel gått til sivilt søksmål mot Humpich.

NTB