Uværet «Hilary»

- Vær uten sidestykke

Den tropiske stormen «Hilary» har truffet California. Samtidig ble den amerikanske delstaten rammet av et jordskjelv.

KAOS: Flere trafikanter i California fikk problemer med enorme nedbørsmengder da den tropiske stormen Hilary traff delstaten søndag. Foto: DAVID SWANSON / AFP
KAOS: Flere trafikanter i California fikk problemer med enorme nedbørsmengder da den tropiske stormen Hilary traff delstaten søndag. Foto: DAVID SWANSON / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Sentrum for uværet «Hilary» flyttet seg inn i Sør-California søndag kveld lokal tid. Flere titall millioner mennesker befinner seg nå i området som ikke har opplevd en liknende storm på 84 år.

Dette har ført til unntakstilstand både langs den amerikanske vestkysten i byer som San Diego og Los Angeles, men også lenger inn i landet i delstater som Nevada og Arizona.

Enorme nedbørsmengder

Uværet bringer med seg enorme nedbørsmengder til de vanligvis så solrike områdene. Myndighetene frykter derfor at dette blant annet skal føre til omfattende flom, jordras, mindre tornadoer, kraftig vind og strømbrudd, skriver AP.

REGN: Det berømte Hollywood-skiltet mens nedbør fra en tropisk storm har truffet California for første gang på 87 år. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
REGN: Det berømte Hollywood-skiltet mens nedbør fra en tropisk storm har truffet California for første gang på 87 år. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer

Minst ni millioner mennesker bor i områder i California, som det nå er sendt ut flomvarsel for.

- Dette er en værsituasjon uten sidestykke. Akkurat nå er det kritisk at folk i Los Angeles holder seg i sikkerhet og holder seg hjemme med mindre myndighetene gir andre direksjoner. Unngå unødvendig reising. Dersom du ikke trenger å være på veien, så vær så snill ikke sett deg i bilen. Pass på at du har førstehjelpsutstyr og essensielle gjenstander tilgjengelig, og pass på at alle enheter er ladet i tilfelle det oppstår en livstruende nødsituasjon, sier Los Angeles-ordfører Karen Bass på en pressekonferanse søndag, ifølge Los Angeles Times.

Ikke vinden

Direktør for Hurricane Center, Michael Brenna, sier til nyhetsbyrået at det er nedbørsmengden og ikke vinden, folk må følge mest med på. Noen områder kan få så mye regn på noen få timer, som de vanligvis får i løpet av et år.

- Du vil ikke kjøre rundt eller forsøke å krysse flomrammete veier. Nedbørs-flom er det som har tatt flest liv i tropiske stormer og orkaner i USA de siste ti åra. Du vil ikke bli en del av statistikken, sier Brennan.

Flere områder både i Mexico og California er evakuert som følge av uværet. Mange steder er gatene allerede oversvømt. Flere tusen flyavganger er også kansellert.

Alle skoler i Los Angeles og San Diego vil også være stengt mandag. Alle som kan, blir bedt om å jobbe hjemmefra, ifølge CNN.

Også jordskjelv

Som om ikke uværet var nok, ble også Sør-California rammet av et jordskjelv søndag kveld med en styrke på 5,1 på Richters skala. Jordskjelvet skjedde nær Ojai, som ligger 13 mil utenfor Los Angeles. Så langt er det ikke meldt om større skader som følge av jordskjelvet, melder AP.

Over 90 mennesker mistet livet i den voldsomme skogbrannen som rammet Maui, Hawaiis nest størst øy. Nye bilder viser hvor dramatisk flukten fra flammehavet ble for innbyggerne på øya. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet. Video: AP / Privat Vis mer

USA, Canada og Mexico er blitt rammet av en lang rekke ekstremvær den siste tida. Hawaii opplevde nettopp en grufull brann som tok livet av over hundre personer og raserte den historiske byen Lahaina. I Canada kjemper brannmannskapene mot den verste skogbrannsesongen som noensinne er registrert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer