Vær varsom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen er en skikkelig drittsekk. Det kunne vi nok hatt lyst til å hevde her på lederplass ved én, eller muligens to anledninger. Så vidt vi kan erindre, har vi vært mer varsomme enn som så. Når Carl I. Hagen nå har valgt å bruke «drittsekk» og andre lite flatterende betegnelser på sine politiske motstandere i bokform – er det et eksempel på et problem forlagsbransjen bør løse ved å innføre et etisk regelverk, à la pressens Vær varsom-plakat? Paul Bjerke ved Høgskulen i Volda mener det, og det finnes gode argumenter for hans forslag. For er det egentlig noen grunn til at det skal være lettere å håne folk mellom stive permer enn på avispapir?

Kanskje ikke. Likevel tror vi neppe det er gjennomførbart å stable på plass et formalisert regelverk som er brukbart på litteratur. Vi tror offentligheten fortsatt er best tjent med å la forlegger og forfatter ha ansvaret for å vurdere hvor grensene går. Og har de trådt feil, setter vi vår lit til at stemmer i det offentlige ordskiftet får satt dem ettertrykkelig på plass. Det vil oftest være mer effektivt enn å klage en eller annen drittsekk inn for en formell instans.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer