Økokrim advarer:

- Vær varsom

Økokrim mener digitalisering i kombinasjon med sosial manipulering er en stor trussel i dagens kriminalitetsbilde.

NY RISIKOVURDERING: For hvitvasking er trussel- og risikobildet særlig preget av den økte digitaliseringen. Foto: NTB
NY RISIKOVURDERING: For hvitvasking er trussel- og risikobildet særlig preget av den økte digitaliseringen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økokrim og PST har publisert en ny nasjonal risikovurdering for hvitvasking og terrorfinansiering. For hvitvasking er trussel- og risikobildet særlig preget av den økte digitaliseringen vi ser både i økonomien og i samfunnet generelt.

Det opplyser Økokrim i en pressemelding.

- Økokrim forventer at kriminalitet utført ved hjelp av digitale verktøy vil øke. Digitalisering i kombinasjon med sosial manipulering er en spesielt stor trussel i dagens kriminalitetsbilde. Såkalte pengemuldyr brukes i økende grad for å hvitvaske penger fra kriminelle handlinger.

Videre advarer de om at folk uforskyldt eller bevisst bli en del av alvorlig kriminalitet.

- Hvis man ikke vet hvor penger kommer fra, må man være varsom, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.

De understreker at det er spesielt alvorlig at unge og andre sårbare personer utnyttes.

Det vurderes at banker, betalingsforetak og agenter for utenlandske betalingsforetak har høy risiko for å bli benyttet til hvitvasking av utbytte fra kriminalitet.

- Risikovurderingen vår skal være et grunnlag for å sette inn risikodempende tiltak på alle nivåer både i privat og offentlig sektor. Profesjonelle aktører har et stort selvstendig ansvar for å hindre hvitvasking, sier Lønseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer