Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Værer trøbbel

Værgudene og hardt pressede brøytemannskapers velvilje vil avgjøre hvorvidt Værnes flyplass stenges i flere timer i dag. De ansattes overtidskvoter er sprengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/VÆRNES (Dagbladet): Etter et krisemøte i går ettermiddag klarte Avinor og de tillitsvalgte å oppspore noen få ansatte det vil være lov å kalle ut på overtid for å måke i dag. Selv om de sier seg villige til å måke, vil Avinor være avhengig av opphold i snødrevet, som har ført til flere forsinkelser denne uka.

-  Alt avhenger av været. Blir det klarvær og skyfritt, vil vi være i rute. Men med tett snøvær gjennom dagen vil det bli en del forsinkelser. Vi får håpe på en riktig snøfattig helg, sier Avinors driftssjef Hans Hogstad, vel vitende om at det er meldt snøføyke.

Ekstravakter

-  Fortsetter det å snø tett, vil flyplassen kunne bli stengt i flere timer. Det vil bli fullstendig kaos på Værnes, sier Bjørn Tore Mikkelsen, leder av Lufthavnspersonellets Landsforening (LPL). Han regner med at Avinors nedbemanning av lufthavntjenesten - som ikke inkluderer flygelederne - snart vil skape forsinkelser ved små og store flyplasser.

Ved Værnes utenfor Trondheim har Avinor innkalt ekstravakter og folk fra ferie og kjørt folk på mer overtid enn regelverket tilsier - alt for å makte å brøyte rullebanene.

Hardt presset

-  Men nå har vi skrevet så mange overtidsdispensasjoner fra arbeidsmiljøloven som vi har lov til. Grensa er nådd, sier en lokalt tillitsvalgt.

Mikkelsen mener Avinors nedbemanning - i tråd med innsparingsprogrammet Take Off 05 - er årsaken til kaoset ved Værnes. De hardt pressede snøybrøyterne må avløses av brannberedskapen. De skal igjen være i beredskap når fly forlater oppstillingsplassene. Når brannberedskapen er opptatt med brøyting, vil ikke flyene kunne forlate gate'ene. Dermed stanser flytrafikken.

-  Fortsetter det å snø, vil vi ha et problem. For straks brannberedskapen er ferdig med å brøyte, og vender tilbake til gate'ene, og flyene taxer til de-icing, vil rullebanen på nytt snø igjen. Da vil det ikke være noen der til å måke. Dermed må brannberedskapen igjen ut for å måke. Og flyplassen må igjen stenge, sier Mikkelsen.

Han kritiserer Avinor for å ha tøyd arbeidslovens bestemmelser om overtid altfor langt.

-  Personell skal tas inn på overtid når det skjer noe ekstraordinært. Men at det snør i Norge, er faen ikke ekstraordinært, sier Mikkelsen.

SNØEN KAN STENGE: Brøytemannskapene var i sving på Værnes flyplass i går ettermiddag. Avinor håper på en riktig snøfattig helg, Meteorologisk institutt varsler vintervær med skiftende snøbyger og 2-3 mm nedbør.
TRAVELT: Brøytebilsjåfør Ola Sætran får trolig travle dager foran seg på Trondheim lufthavn Værnes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media