GRÅTT OG VÅTT: Dette kan bli realiteten for befolkningen på Vestlandet de neste dagene. Til helga skimter imidlertid sola til østafjells. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRÅTT OG VÅTT: Dette kan bli realiteten for befolkningen på Vestlandet de neste dagene. Til helga skimter imidlertid sola til østafjells. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Værmelding:

Været i høstferien: Her blir det vått, og her blir det godt

Én landsdel kan finne fram paraplyen, mens i andre er relativt godt vær i vente.

Denne uka har store deler av Sør-Norge gått ut i høstferie, mens til helga er det flere av fylkene nord for Dovre som kan belage seg på skolefri og mer tid til å drive aktiviteter med barna.

Men det store spørsmålet for mange er: Hvilke aktiviteter tillater været?

Det har vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt, Marit Berger, svaret på. Det som er sikkert og visst, er at før helga bør uteaktiviteter på Vestlandet bedrives med regnklær.

KRAFTIG VIND: Et forsikringsselskap tester hva vanlige hus tåler i sterk vind. Målet deres er at hus i framtida skal bygges mer stabile. Video: CNNVis mer Vis mer

- Grått og vått

I Sør-Norge har det denne uka vært vekslende vær, med lavtrykksaktivitet særlig langs kysten. Mot slutten av uka passerer et lavtrykk Vestlandet, som gjør at de blir særlig utsatt for nedbør torsdag og fredag.

- Det blir ganske grått og vått på Vestlandet, og det ser ut til at det fortsetter slik ut neste uke også, sier Berger til Dagbladet.

Regnhatten bør også være godt festet, for periodevis vil det blåse opp til liten storm ved utsatte områder på Vestlandet.

Hun forteller at lavtrykket som rammer Vestlandet før helga, vil forflytte seg nordover og ramme Nordland og kystområdene lengst nord i landet.

Finværet

Men vårt langstrakte land har ikke bare nedbør å by på. To områder som kan vente seg finvær, er østafjells og Finnmarksvidda, forteller Berger.

- Østafjells blir det litt grått torsdag, men til helga blir det bra. Det vil ikke være strålende sol, men man slipper nedbør og temperaturen vil være på opptil tolv grader.

Også Finnmarksvidda ser ut til å slippe det verste lavtrykket. Men, sier Berger, det vil nok komme en del snø.

SLUSENE ÅPNES: Fotograf Peter Maier filmet et kraftig lokalt regnvær over innsjøen Millstättersee i Østerrike. I løpet av kort tid går det fra solskinn til et enormt regnskyll. Værfenomenet kalles «microburst». Ifølge meteorolog Ragnhild Nordhagen oppstår det når bygen er veldig isolert og det er kraftig vertikal fallvind. Nedfallsvinden skyldes en... Vis mer

Skiftet dekk?

Gjennomgående for hele landet er at nettene vil være kalde. Det betyr at i noen områder vil det forekomme snø og glatte veier i høstferien, noe Statens vegvesen advarer om.

- Folk må tenke trafikksikkerhet. De kan ikke ha med seg dobbelt med dekk når de skal på høstferie. Derfor må de skifte før de legger ut på turen.

- Overgangsperioden fra høst til vinter er farlig. Mange venter og tar sjansen på å kjøre med sommerdekk. Det kan få katastrofale følger, sier fagleder Øyvind Grotterød for utekontroll i Statens vegvesen i Østfold.

I utgangspunktet er det ikke lov å kjøre med piggdekk nå, men det gjøres unntak for dem som skal kjøre i områder der det kan være glatt på grunn av is og snø.

- Vi anbefaler folk å sjekke dekkene sine før de legger ut på tur mot fjellområdene eller andre steder hvor det kan være glatt. Kravene er at mønsterdybden skal være minst tre millimeter for vanlige personbiler. Samtidig må alle sjekke lysene sine og vær- og kjøreforholdene der de skal kjøre, sier Øyvind Grotterød.

Han understreker samtidig at folk må skifte til sommerdekk igjen når de kommer tilbake til steder hvor det er kjøreforhold for sommerdekk.

Varmere luft til uka

Helgas finvær østafjells er bare en begynnelse. For kommende uke vil bringe varmere luft både i Sør-Norge og nordligere deler av landet. Temperaturen vil ikke stige betraktelig, men den vil være jevnere gjennom døgnet, ifølge Berger.

«Vekslende» er beskrivelsen som går igjen, før Berger til slutt konkluderer med «vanlig norsk høstvær».