Været kan avgjøre Mette-Marits 17. mai

Mette-Marit behandles med kortisonsalve, og været kan avgjøre om hun kan delta 17. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kronprinsesse Mette-Marits hudskader krever fortsatt medisinsk behandling med kortisonsalve. Det kan til sjuende og sist bli været som avgjør om hun kan hilse barnetoget fra slottsbalkongen 17. mai.

Mette-Marits hornhinneskader er nå så godt som leget. Hun er fortsatt litt lyssky, men ifølge kronprinsessens faste lege, professor Jan Petter Blomhoff er dette problemet nå så godt som borte.

- Vi vil komme med en medisinsk tilråding angående 17. mai, men det vil først skje like før dagen. Foreløpig er det Tysklandsturen vi har tatt stilling til, sa Blomhoff til NTB mandag formiddag.

Han vil på det nåværende tidspunkt ikke spekulere i om Mette-Marit også må droppe slottsbalkongen på nasjonaldagen, men det kan være mulig at været vil spille en rolle i de medisinske overveielsene som kommer når vi nærmer oss dagen.

- Slottet vil sende ut en pressemelding om kronprinsessens deltakelse på 17. mai, men når den kommer og hva som blir konklusjonen, kan jeg ikke uttale meg om i dag, sier Blomhoff.

Refleks-skader

Det som er klart er at kronprinsessen må holde seg innendørs de nærmeste dagene. Selv i lett overskyet vær vil den ultrafiolette strålingen være for sterk og en kraftig hudforbrenning som hennes vil ta tid, selv om skadene er i bedring.

- Hvor lang tid kommer jeg ikke til å si noe om i dag, sier Blomhoff.

Han legger ikke skjul på at kronprinsparets sterke forbrenningsskader må skyldes at sollyset er blitt kraftig reflektert.

- En direkte solpåvirkning kan ikke ha forvoldt slike skader. Paret satt delvis med ryggen til sola under TV-intervjuet. Det er en uvanlig kraftig forbrenning som bare skyldes at UV-lys må ha blitt reflektert fra noe av utstyret som ble rigget til i forbindelse med TV-intervjuet, sier Blomhoff.

Svært sjelden

En så uttalt hudskade som Mette-Marit pådro seg under det vel timelange tyske TV-intervjuet har bare vært sett to ganger ved hudavdelingen på Rikshospitalet, og da etter bruk av en gammel type høyfjellssol.

- Slike øyeskader oppstår normalt bare dersom man beveger seg timevis på ski ute på hvite vidder i solskinn og da kommer skadene først etter flere timer. Det er ikke vanlig å få slike skader etter bare én times eksponering, sier kronprinsessens lege.

Han har heller ikke hørt at man på øyeavdelingen på Rikshospitalet har sett noe lignende etter så kort soleksponering.

(NTB)

<B>KRAFTIG FORBRENT: Kronprins Haakon sier at hans kone, Mette-Marit er langt verre enn ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer