Været kan felle Munch-ranerne

Munch-ranerne kan bli avslørt av regnvær. På grunn av duskregnet på ransdagen har politiet funnet biologiske spor i fluktbilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at duskregnet søndag 22. august kan felle en eller flere Munch-ranere. Gjerningsmennene tømte et brannslokkingsapparat i fluktbilen, en Audi S4 stasjonsvogn, og trodde dermed de fjernet alle spor.

Nå har etterforskerne fått melding fra kriminalteknikerne om at det er funnet biologiske spor i bilen, trolig hår eller hud.

Pulveret klumpet seg

De biologiske sporene i fluktbilen skal være sikret fordi vann blandet seg med pulveret fra brannslokkingsapparatet.

Meteorologisk institutt opplyser at det falt 2,3 millimeter nedbør ransdøgnet.

Mesteparten av regnet kom imidlertid på morgenen og tidlig formiddag. Det falt noe duskregn seinere på dagen, og det er denne nedbøren som kan avsløre kunstranerne.

Ranerne trodde pulveret fra brannslokkingsapparatet ville dekke hele bilen, men det klumpet seg på grunn av regndråpene. Dermed ble det mulig for kriminalteknikerne å finne biologisk materiale på enkelte steder i bilen, får Dagbladet opplyst.

Sammenlikner DNA?

Munch-etterforskerne håper de biologiske sporene kan føre til at de klarer å identifisere en eller flere gjerningsmenn. Ekspertene ved Rettsmedisinsk institutt jobber nå intensivt med sporene, men eksperter understreker at arbeidet kan ta tid. Det er fortsatt usikkert om det er mulig å dyrke fram en eller flere fullverdige DNA-profiler.

En rekke av personene med tilknytning til ransmiljøet har tidligere avgitt DNA-prøve med munnpensel. Dersom politiet til slutt sitter med en eller flere DNA-profiler, vil disse profilene bli sammenliknet med ranernes profiler.

Flere er i søkelyset

Samtidig som etterforskerne har fått positive meldinger om biologiske spor, er de i ferd med å sirkle inn ranerne. Dagbladet kjenner identiteten til dem som nå er i politiets søkelys etter ranet av «Skrik» og «Madonna». Politiets hovedspor er fluktbilen som har stått på en gård i Østfold.

Arbeidet med å spore bilens historie har ført etterforskerne til det beinharde ransmiljøet på Østlandet.

Tre navngitte menn blir nå grundig sjekket opp mot ranet. De er tilknyttet ransmiljøet på Østlandet. Alle er i 30-åra og blir koblet til ranernes fluktbil. Alle skal på et eller annet tidspunkt ha vært i besittelse av bilen.

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren sier man nå jobber med å finne ut hvem som har vært aktører i ranet.

- Vi mener å ha sirklet inn miljøer, og må nå finne ut hvem som har gjort hva hvor. Det er et enormt puslespill, sier Øyvind Nordgaren.

FLUKTBILEN: Ranerne tømte et brannslokkingsapparat i bilen for å skjule spor, men pulveret blandet seg med vann, og dermed er det biologiske spor i bilen.