Snøværet på Østlandet:

Været skaper kaos på veiene

Det snør tett på sør- og østlandet onsdag. Flere veistrekninger er stengt som følge av uværet og flere vogntog står. Politiet kommer med klar oppfordring. Det samme gjør Ruter.

KAOS: Flere veistrekninger er stengt som følge av snøværet på Østlandet onsdag. Vegtrafikksentralen har en klar oppfordring til de som har tenkt seg ut i trafikken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag og torsdag er det utstedt oransje farevarsel for snø på Østlandet og i Agder.

I løpet av onsdag har en rekke veistrekninger stengt, politiet har rykket ut til et utall trafikkulykker og det meldes om krevende kjøreforhold svært mange steder.

Helt siden i morges har ulike politidistrikter og vegtrafikksentraler kommet med ett klart råd:

- La bilen stå hvis du kan!

SKULLERUDDUMPA: Ring 3 sørover blir sperret i korte perioder for å hjelpe vogntog kjøre sørover fra Brynstunnelen opp mot Ryen og til Skulleruddumpa. Her fra Skulleruddumpa onsdag ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKULLERUDDUMPA: Ring 3 sørover blir sperret i korte perioder for å hjelpe vogntog kjøre sørover fra Brynstunnelen opp mot Ryen og til Skulleruddumpa. Her fra Skulleruddumpa onsdag ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Store forsinkelser

Mye snø, glatt føre og vanskelige kjøreforhold skaper store forsinkelser på flere linjer i Oslo og Viken. Det skriver Ruter i en pressemelding onsdag kveld.

Det må påberegnes forsinkelser på opptil 60-90 minutter på enkelte linjer. Noen innstillinger kan også forekomme.

- Beregn ekstra god tid om du må ut å reise nå i ettermiddag og kveld, sier pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen.

Dette har skjedd

Politiet og vegtrafikksentralene på Østlandet har i løpet av onsdag formiddag og ettermiddag meldt om rekke ulykker og trafikkuhell på en rekke hovedfartsårer:

Klokka 17.11: En bil med har delvis havnet på autovernet i Flå. Det var to personer i bilen, og skadeomfanget er ukjent. Alle nødetater er på vei, melder Sør-Øst politidistrikt som fikk melding klokka 16.42.

Klokka 17.03: Et vogntog har stoppet på E6 ved Vålerengtunnelen i Oslo. Venstre og midre felt er stengt i retning Gardermoen. Klokka 17.27 melder Vegtrafikksentralen at veien er åpen for trafikk.

Klokka 15.28: Politiet mottok melding om en trafikkulykke i Kongsberg. To biler kolliderte, og det er en person i hver bil. Alle nødetater er på plass, og manuell dirigering forbi ulykkesstedet er iverksatt. Det var til sammen fire personer i bilene, melder politiet i en oppdatering 16.18. En person ble kjørt til sykehus og to personer ble kjørt til legevakt. Skadeomfanget er ukjent på nåværende tidspunkt. En person ble sjekket på stedet og fremsto som uskadd. Veien er ryddet og trafikken går som normalt.

Klokka 14.49: To biler kolliderte på Ring 2 i Oslo ved Ullevål sykehus i vestgående retning. Meldingen til AMK indikerer at det skal være personskade. Klokka 15.43 melder politiet at de er ferdig på stedet. Kjørefeltet er åpent for normal ferdsel.

Klokka 14.21: Det er redusert framkommelighet på E6-strekningen forbi Hvam i Viken i retning mot Oslo på grunn av vogntog med stans.

Klokka 14.00: Én mannlig bilfører i 60-åra kolliderte i et autovern i Sandefjord. Vedkommende var bevisstløs da nødetatene ankom stedet, og tas hånd om av helsevesenet. I en oppdatering klokka 16.22 melder politiet at mannen er død. Pårørende er varslet.

Klokka 13.51: Oslo-politiet stenger Ring 3 for trafikk sørover i korte perioder for å la vogntog kjøre med tilstrekkelig fart fra Brynstunnelen til Ryen og opp Skulleruddumpa.

Klokka 13.49: Høyre felt på E6 ved Alnabru i Oslo måtte stenge i retning Gardermoen på grunn av to vogntog med stans.

Klokka 13.27: Nøstvettunnelen i Ås i Viken ble delvis stengt på grunn av vogntog med problemer.

E6 OSLO: Saktegående trafikk og svært krevende kjøreforhold på E6 i sørgående retning ut av Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
E6 OSLO: Saktegående trafikk og svært krevende kjøreforhold på E6 i sørgående retning ut av Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Klokka 13.20: To vogntog fikk stans på E6 ved avkjøringen til Lindeberg ut av Oslo.

Klokka 13.17: E6 etter Sandesund bru i Sarpsborg måtte delvis stenges i retning Svinesund som følge av et trafikkuhell.

Klokka 12.40: Påkjøringsrampen til E6 ved Patterødkrysset i Moss ble stengt på grunn av et vogntog med stans.

Klokka 12.59: To biler var involvert i en trafikkulykke på E6 ved Kalnes i Østfold i nordgående retning. Trafikken går bare i høyre felt.

Klokka 12.21: Flere vogntog fikk problemer opp bakken på E134 i Notodden.

Klokka 12.00: To vogntog fikk stans i bakkene øst for Telemarksporten på E18 i Porsgrunn. Kjettingen på det ene vogntoget røk, men trafikken gikk forbi.

Klokka 11.02: Oslofjordtunneleen i retning Drøbak ble stengt en periode på grunn av vogntog med stans.

SNØ OG KØ: Det er svært saktegående trafikk på E6 ut av Oslo, også nordgående. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNØ OG KØ: Det er svært saktegående trafikk på E6 ut av Oslo, også nordgående. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Saktegående kø

Trafikken på den sørgående strekningen fra Ring 3 til E6 i Oslo har opplevd store trafikale problemer onsdag.

Flere vogntog har i løpet av dagen har satt seg fast i motbakken opp Skulleruddumpa, og flere har hatt behov for hjelp.

Oslo-politiet ber derfor alle lastebiler og vogntog om å velge Mosseveien, framfor E6 forbi Ryen og Mortensrud, hvis de skal sørover.

- Mosseveien er lavere og flatere, og bedre for vogntog og lastebil å kjøre på. Derav vår anbefaling, sier Rune Hekkelstrand, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

I og rundt Oslo er det saktegående kø mange steder.

STANS: Dette vogntoget fikk problemer på E6 utenfor Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STANS: Dette vogntoget fikk problemer på E6 utenfor Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Ulykker og stengte veier

Allerede i morgentimene ble det meldt om flere ulykker der biler kjørte inn i autovernet. Det skjedde blant annet på E18 i Drammen, E134 i Kongsberg, E6 i Vingrom og på E6 i Oslo.

E18 ved Sandvika i retning Drammen var en periode stengt, etter en kollisjon mellom to biler.

Noen timer seinere var E18 stengt ved Lierbakkene i Drammen i retning Oslo, på grunn av et vogntog som sperret veien.

Også flere veistrekninger er regelrett blitt stengt som følge av uværet.

TETT SNØ: Det snør over store deler av sør- og østlandet onsdag. Her fra riksvei 36 ved Klosterskogen. Foto: Statens vegvesen
TETT SNØ: Det snør over store deler av sør- og østlandet onsdag. Her fra riksvei 36 ved Klosterskogen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Det gjelder blant annet E134 over Haukelifjell, som trolig ikke blir gjenåpnet for trafikk onsdag.

R7 Hardangervidda, Songesandvegen i Hjelmeland, riksvei 13 Vikafjellet og Hunnedalsvegen (fylkesvei 450) i Rogaland og Agder er også stengt av samme grunn.

Vegtrafikksentralene melder om kolonnekjøring flere steder, og at flere veistrenkninger kan bli stengt på kort varsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer