Været snur

Etter en regntung og kjølig helg blir det mildt og tørt i store deler av landet. Spesielt ett område kan vente seg rekordvarme.

TROMSØ: Nord-Norge vil igjen få sol og fint vær den kommende uka. Foto: NTB
TROMSØ: Nord-Norge vil igjen få sol og fint vær den kommende uka. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helga blir regntung og kjølig de fleste steder i landet. Deretter er det bedre vær i vente, ifølge Meteorologisk institutt.

- Det er blitt nordavind og en annen snert i lufta. Helga blir generelt skiftende både i sør og i nord, og det er grått store deler av landet.

Det forteller vakthavende meteorolog Pernille Borander til Dagbladet lørdag formiddag.

- Også Nord-Norge, som har hatt sol og fint vær de siste dagene, vil få grå dager og lavere temperaturer hele helga, forteller hun.

Bygeværet vil også vedvare flere steder.

- Særlig søndagen blir grå og nedbørsrik, sier hun.

Blir varmere

Til tross for en regntung og grå helg vil været snu den kommende uka.

Nordlige deler av landet vil igjen se sol og varme dager, og ifølge Meteorologisk institutt blir dette området værvinner.

- I områdene rundt Tromsø vil det mandag og tirsdag bli kjempefine dager med masse sol. Temperaturene vil komme opp mot 20 grader i store deler av Nord-Norge. Det blir ordentlig sommerlig, sier hun.

Trøndelag vil også få varme dager, mens Vestlandet vil få noe lavere temperaturer.

I sørlige deler av landet blir været mer skiftende, men det vil generelt være varmere og tørrere enn i helga.

- Jeg ville likevel ha tatt med meg paraply generelt sett. Man kan fort bli overrasket over regndrypp nå og da, selv om det ikke blir like vått som tidligere, sier Borander.

Hun legger til at de som bor lengst nord, på Svalbard, kan få rekordvarme.

REKORD: Det kan bli rekordvarme på Svalbard til uka. Bildet viser kronprins Håkon og kronprinsesse Mette Marit på besøk i Longyearbyen tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REKORD: Det kan bli rekordvarme på Svalbard til uka. Bildet viser kronprins Håkon og kronprinsesse Mette Marit på besøk i Longyearbyen tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Enkelte områder på Svalbard kan få sommervarme da det er varslet opp mot 14 grader. Vi må tilbake til midt juli i fjor for å finne liknende temperaturer der. Det kan hende at det blir rekordvarme der oppe, sier hun.

Snø i fjellet

Før varmen treffer vil det være kjølig i fjelloverganger i Sør-Norge i løpet av helga. Borander varsler snøbyger flere steder.

- Natt til søndag blir det kjølig i fjellovergangene i Sør-Norge. I områdene fra Jotunheimen og nordover så vil snøgrensa være såpass lav at det kan legge seg snø på de øverste fjellovergangene sier hun.

Borander anbefaler å være oppmerksom på glatte veier.

- Man må huske å bruke riktig dekk over fjellovergangene lørdag kveld og tidlig morgen søndag. Så blir det mildere utover dagen, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer