HEMSEDAL: Det er i kveld kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, . Sterk vind og snøføyke gjorde at vegvesenet valgte å ha kolonnekjøring. Det er nå over 3 timer ventetid på stedet grunnet at vinden har tatt seg kraftig opp. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
HEMSEDAL: Det er i kveld kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, . Sterk vind og snøføyke gjorde at vegvesenet valgte å ha kolonnekjøring. Det er nå over 3 timer ventetid på stedet grunnet at vinden har tatt seg kraftig opp. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Været truer hjemreisen til jul

Fjellovergangene stengt og kaos på veiene. Fly og tog kan være redningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hvis du tar sjansen på å krysse landet i bil for å komme hjem til jul, bør du ta med varme klær, ekstra mat, fylle full tank og smøre deg med tålmodighet.

Uværet herjer juleveiene i øst og vest. Og i morgen rammes Nord-Troms og Vest-Finnmark, melder Statens vegvesen.

Mye stengt

I skrivende stund er følgende veier stengt på grunn av uvær:


•Fjellovergangen Vikafjellet

•Fjellovergangen Gaularfjellet

•Fjellovergangen Hardangervidda

•Fjellovergangen Tyin-Årdal

I tillegg er det nattestengt mellom klokken 20 og 07 på riksvei 27 Venabygdsfjellet mellom Ringebu og Folldal.

Fjellovergangen Hol-Aurland har vært stengt, men åpnet ved 19-tida for kolonnekjøring. Det kan hende Hardangervidda også åpnes for kolonnekjøring i løpet av kvelden og natten, men da trolig med prioritet for tungtransport over 7,5 tonn.


Det er kolonnekjøring på riksvei 52 Hemsedalsfjellet. Ventetiden er omlag tre til fem timer.

Ellers vil E6 ved Moskogen på fylkesgrensen mellom Akershus og Hedmark være stengt natt til tirsdag fra klokken 23.30 mandag kveld, melder NTB.

• Løpende veiinformasjon finner du her!


Viktige regler
Vaktoperatør Ole Fredrik Haugen ved Veitrafikksentralen ber alle juletrafikanter om å sjekke værmeldingen før de tar fatt på reisen.
- Og kle deg som om du skal på tur på vinterfjellet. Bilen kan havarere, og du kan bli nødt til å gå ut i kulda over lengre tid, advarer han.
Godt med mat og drikke - gjerne varm drikke på termos, samt full tank på bilen er blant de viktigste rådene vaktoperatøren kan gi.
- Spade er også greit å ha, selv om det trolig er brøytebiler i nærheten hvis du blåser inn i en fond, sier Haugen.

- Ikke for feiginger

Han sier de som tar sikte på å krysse fjellet i kolonnekjøring bør sette seg inn i reglene for dette. Og han advarer at kolonnekjøring slett ikke er for de som føler seg usikker bak rattet.

- Alt lys, inkludert varsellys skal på. Bilen skal se ut som et juletre. Varmen skal kun stå på frontruta, og temperaturen skal være sval - 10-12 grader. Alle andre luftekanaler skal stenges av. Dette slik at rutene ikke iser og klumper deg, men at snøen blåser lett av, forklarer Haugen.

- Sist men ikke minst - man skal kjøre så nært bilen foran som man kan - og så fort brøytemannskapene kjører uansett om du selv syntes det går for fort. Dette kan være ganske tøft for mange, men det er utrolig viktig. Derfor er ikke kolonnekjøring noe alle takler. Bytt sjåfør om nødvendig, sier han.

I skrivende stund kan fly eller tog være et tryggere valg hvis du vil være sikker på å rekke frem i tide.

Problemene i biltrafikken gjelder riktignok først og fremst fjellovergangene, og da hovedsakelig i Sør-Norge, hvor flere viktige strekninger enten er stengt eller har kolonnekjøring.


Nå rammes Nord-Norge

I Midt-Norge nord for Strynefjellet og i Nord-Norge har trafikken gått greit i hele helgen, og heller ikke i dag er det meldt om større problemer.


Men i kveld har flere værmeldinger tikket inn hos Veitrafikksentralen som gir grunn for bekymring hvis du skal ut på veiene i Nord-Troms og Vest-Finnmark i natt eller morgen.


- Her meldes det om stiv til sterk kuling og dårlig vær. Det kan gjøre kjøreforholdene svært vanskelige. Strekningen er også svært sårbar fordi det ikke finnes alternative veiruter, sier Haugen. 


Fly og tog i rute

Flytrafikken går i øyeblikket som normalt over hele landet.

Både SAS og Norwegian rapporterer om stor spredning av årets juletrafikk tattet være at julaften falt på en onsdag.

- Derfor er det fortsatt ledige seter. Hvis julaften hadde vært på søndag i stedet for onsdag, ville vi hatt en mer konsentrert trafikk og neppe så mange ledige seter, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til NTB.

NSB melder om stor utfart i dag, som ser ut til å være den største reisedagen for togtrafikanter foran denne jula.


- Det er færre arbeidsreisende og flere feriereisende. Trafikken har vært godt fordelt i år, men det har likevel toppet seg med ekstra mye trafikk i dag, sier NSBs informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby til NTB.

I likhet med flyselskapene har også NSB noen ledige seter å tilby i kveld og i morgen.

KJETTING: Mange lastebilsjåfører valgte å sette på kjetting. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
KJETTING: Mange lastebilsjåfører valgte å sette på kjetting. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer