Du leser nå Dagbladet Pluss

Været vi må venne oss til:
* Mer ekstremvær
* Snøfrie vintre

I dag flommer ekstremværet «Vidar» over Vestlandet. På Østlandet er det ingen snø i sikte. Dette er vinterværet vi må forvente oss i årene som kommer.

EKSTREMVÆR:  Ekstremværet «Inga» førte til stormflo på Bryggen i Bergen og vannet steg fra normalen 1,66 meter til 2,25 meter.  Denne mannen la like godt ut på svømmetur. I dag forventes lignende tilstander.  Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
EKSTREMVÆR:  Ekstremværet «Inga» førte til stormflo på Bryggen i Bergen og vannet steg fra normalen 1,66 meter til 2,25 meter. Denne mannen la like godt ut på svømmetur. I dag forventes lignende tilstander.  Foto: Oddmund Lunde/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet «Vidar» slår inn over Vestlandet, og i dag forventes det ekstremt høy vannstand.

Det er et lavtrykk øst for Island som er årsaken til ekstremvarslet. Dette lavtrykket går etter hvert sørøstover og er ventet utenfor kysten av Møre og Romsdal torsdag formiddag, skriver NTB.

- Vi venter at vannstanden skal bli så høy at vi har gått ut med varsel. For Bergen sin del ventes det at vannstanden skal bli opp til 220-225 cm, sier meteorolog Anne Mette Olsen til Dagbladet.

Ekstremt høy vannstandDette er sjeldent, og estimert returverdi for slike høyder er cirka hvert 20 år. Rekorden for Bergen er fra 1990, med hele 240 cm.

- Under ekstremværet Inga i 2005 var høyden på 224 cm, så det blir cirka det samme, sier Olsen. Ekstremværet Vidar kan bli like ille, og dermed varsles det om den høyeste vannstanden på 12 år.