Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsinkelser i flytrafikken:

- Været vil få konsekvenser nesten uansett hvor du skal

Mye vind og snø gir forsinkelser ved en rekke flyplasser.

SNØ OG VIND: Oslo lufthavn varsler forsinkelser mandag morgen. Dette bildet er fra 2015.
Foto: Anna Nesje / NTB scanpix
SNØ OG VIND: Oslo lufthavn varsler forsinkelser mandag morgen. Dette bildet er fra 2015. Foto: Anna Nesje / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil bli forsinkelser både på grunn av brøyting og sterk vind som gjør at vi må ha større avstand mellom flyene, opplyser kommunikasjonssjef hos Avinor, Kristian Løksa, mandag morgen.

Allerede klokka 8.40 er det forsinkelser ved en rekke avganger ved hovedflyplassen. Alle tilgjengelige brøytemannskaper er på plass for å rydde unna det snøfallet på rullebanene.

- I dag blir det mye vær, og det vil få konsekvenser nesten uansett hvor man skal reise i landet. Slik det ser ut nå, vil været prege hele dagen. Får vi store forsinkelser fra morgenen av, vil det påvirke oss resten av mandagen også, sier Løksa.

Så langt klarer imidlertid brøytemannskapene ved Gardermoen å holde rullebanene åpne.

- Ingen av dem er stengt foreløpig, og det jobbes på spreng for å holde det sånn, sier kommunikasjonssjefen, som ber folk som skal ut å fly møte opp som vanlig til sine avganger.

Snø og vind hele dagen

Statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt sier til Dagbladet at sterk vind fra sør vil prege hele dagen. Klokka 7 mandag morgen hadde Folgefonna i Hardanger den kraftigst målte vinden i landet. Styrken ble målt til 48,5 meter/sekund eller 175 kilometer i timen.

- Særlig i Vestlandet og Trøndelag vil vinden være kraftig på formiddagen. Etter hvert vil den også bevege seg nordover, sier Thyness.

For Østlandets del er det stedvis underkjølt regn i morgentimene. Dette vil ifølge Thyness gå over til snø utover dagen.

- Det blir nok en travel dag på Gardermoen. Ut ifra været blir det trolig behov for brøyting og avisning hele dagen. Det kan også bli ganske store mengder snø etter hvert, sier hun.

Snøværet vil ifølge statsmeteorologen fortsette helt til tirsdag formiddag ved hovedflyplassen.

Hustak blåste av

Vestlandet var også preget av uværet natt til mandag. I Fjell kommune utenfor Bergen våknet beboerne i en tomannsbolig av at taket blåste av huset i morgentimene.

Ingen personer ble imidlertid skadet i hendelsen.

Taket blåste videre og landet til slutt på to biler som sto på en parkeringsplass like ved. Det er uklart hvor store skader bilene har fått som følge av hendelsen.

Vanskelige kjøreforhold

Store deler av landets veier er mandag preget av værsituasjonen. Statens vegvesen oppfordrer bilister til å kjøre etter forholdene, og Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel om vanskelige kjøreforhold i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder, Rogaland og Nord-Norge.

På Østlandet er det snø og stedvis sludd og regn som fører til de vanskelige forholdene. Fra mandag ettermiddag ventes det store mengder snø i Oslo og Akershus. På disse stedene bør det ikke kjøres uten vinterdekk, ifølge Yr.no.

I Rogaland er det nedbør som fører til vanskelige kjøreforhold og forsinkelser. I Vest-Agder og Rogaland er det er ventet mellom 50 og 70 millimeter nedbør, enkelte steder 100 millimeter, det neste døgnet.

Lenger nord er det varslet økt vind til full storm utsatte steder i Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag. Den kraftige vinden vil varer til og med tirsdag.

I Nord-Norge er vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind og snøfokk.

Stengte veier på grunn av uværet:

** E6 ved DOMBÅS BOM: Grønnbakken bom på strekningen Dovrefjell Oppland/Trøndelag.

** E6 Sennalandet i Finnmark.

** Riksvei 13 Vikafjellet i Hordaland/Sogn og Fjordane. Stengt i hele dag.

** Riksvei 15 Billingen Bom ved Ospeli, på strekningen Strynefjellet i Oppland/Sogn og Fjordane. Kolonnekjøring.

** Riksvei 80: Fergestrekningen Bodø - Moskenes i Nordland. Innstilit på grunn av sterk vind.

Kilde: Vegvesenet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!