FIKK IKKE STEMT: Flere hytteiere på Ingøy i Finnmark, som ikke hadde forhåndsstemt, rakk ikke stemmelokalene mandag. Foto: NTB Scanpix
FIKK IKKE STEMT: Flere hytteiere på Ingøy i Finnmark, som ikke hadde forhåndsstemt, rakk ikke stemmelokalene mandag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Værfaste innbyggere på finnmarksøy fikk ikke stemt: - Folk var lynende forbanna

Sterk vind sørget for forsinket hurtigbåt - og færre avgitte stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av innbyggerne på den lille øya Ingøy i Finnmark endte opp med å ikke rekke å gjøre sin borgerplikt.

Hurtigbåten som skulle ta dem til nærmeste stemmelokale på fastlandet har nemlig vært innstilt siden lørdag på grunn av dårlig vær, skriver NRK. Da den endelig gikk fra Ingøy til fastlandet i ettermiddag, var det for seint.

- Folk er fortvila, og er lei seg, forteller Åge Flaten i grendelaget på Ingøy, til Dagbladet.

- Lynende forbanna

Den værharde finnmarksøya har både fastboende og hytteeiere, og mange tilhører en annen kommune enn Måsøy, som Ingøy er en del av. Åge Flaten forklarer at de som skulle til Alta og Hammerfest for å stemme, ikke hadde sjangs til å rekke åpningstidene.

INNSTILT: Hurtigbåten som skulle ta innbyggerne til fastlandet måtte søndag snu på grunn av dårlig vær. Foto: Oma baatbyggeri
INNSTILT: Hurtigbåten som skulle ta innbyggerne til fastlandet måtte søndag snu på grunn av dårlig vær. Foto: Oma baatbyggeri Vis mer

Selv tilhører han Måsøy kommune, og rakk stemmelokalet i Havøysund tidligere i dag.

- Men det er en del der ute som uteblir. I går kom båten opp til moloen, men snudde 50 meter før land.

- Hvordan var stemninga da dere så at båten snudde rett før land?

- Da er det et gammelt ordtak som beskriver situasjonen godt: Folk var lynende forbanna.

- Hvor ofte skjer det at båten ikke går?

- Nei, det er ikke så ofte. Og i alle fall ikke i sånt vær som vi har nå. Jeg har aldri opplevd at båten uteblir i sånt vær. Vi ser 30 fots båter som går over fjorden, men den største båten går altså ikke. Da er det vel noe som er galt. Men skipperen tar sin avgjørelse, og han er suveren, så det nytter ikke å begynne å krangle med ham.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de forskjellige partienes valgvaker. Vis mer

- Helt utrolig

- Hadde du en plan B?

- Jeg hadde leid meg båt i ettermiddag for å komme meg over for å stemme. Og folk skal jo på jobb og unger skal på skole, så det er jo begrenset hvor lenge en kan sitte der. Det er mye vi må tolerere i vinterhalvåret, men nå, med landvind, er det helt utrolig at båten ikke går, sier Flaten.

Marianne Bentsen har fritidsbolig på Ingøy, men bor i Alta. Hun er blant dem som derfor ikke rakk å bidra med sin stemme til årets stortingsvalg. Når Dagbladet ringer har hun fortsatt noen mil igjen til nærmeste stemmelokale.

- Nei, det var litt trasig, må jeg si. Vi hadde ikke beregna at vi skulle sitte fast og ikke komme oss fra øya. Vi tenkte ikke på at vi burde forhåndsstemme, men nå har vi jo lært at vi må ta slike forbehold når vi drar ut dit.

At en forsinket båt skulle ødelegge for Bentsens valgdeltakelse, legger en liten demper på valgdagen, forklarer hun.

- Men jeg får nesten bare håpe at stemmen min ikke var avgjørende, sier hun og ler.

Sterk vind har skylda

Bentsen forteller at hun ble forbauset da båten snudde 50 meter fra land i går, men understreker at hun respekterer skipperens avgjørelse.

- Vi fikk vite at den ville få problemer med å snu i den lille havna, på grunn av vinden.

Steinar Mathisen i Boreal Sjø, som drifter den aktuelle båtruta, bekrefter overfor Dagbladet at det var vinden som gjorde at båten måtte snu.

- I morges var det vindkast opp mot 25,2 meter per sekund. Det er jo en god vindpust. Og i går var det vindkast opp mot - på det meste - 20,5. Det er jo også en krevende innseiling til området i kaia der. Av sikkerhetshensyn har man derfor innstilt. Synd for valgets del, men kapteinen er suveren og sikkerheten er viktigst, påpeker han, og legger til:

- Når man oppholder seg på et så utsatt sted og er vant til plutselige stormer, så bør man vurdere å forhåndsstemme.

- Beklagelig

Ordfører i Måsøy kommune, Gudleif Kristiansen, synes det er synd at flere hytteeiere på Ingøy ikke rakk å stemme.

- Det har vært muligheter for alle å stemme siden juli. Dette er beklagelig, men sånn er det bare. Og været, som er årsaken, kan man ikke gjøre noe med. Vi stusser kanskje på det alle og enhver, men om bord i båten er det skipperen som har ansvaret for passasjerer, så vi må ha tiltro til hans beslutning.

Han var selv en av de som satt fast på øya.

- Stemninga der var for så vidt grei, folk tok det med forholdsvis godt humør. Klart de var fortvilt over at de ikke fikk stemme. Jeg hadde selv forhåndsstemt i år - for første gang.