Værfaste Lisa Kristine (23): - Dette er bare trist

I år må studenten Lisa Kristine Evans (23) og kjæresten Fredrik Andersen (22) utsette julaften. Snøen hindrer de i å komme hjem til familien og juleribba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært en lang trist dag, sier Lisa Kristine Evans (23) til Dagbladet.  

Hun studerer interiørarkitektur i Dublin, og har ikke vært hjemme i Fredrikstad siden august. Nå skulle hun hjem for jula — hjem for å møte familien, og for å slappe av etter første semester i utlandet.  

Hun bestemte seg for å bli noen ekstra dager i Dublin. Det angrer hun på nå:  

- Gledet seg til å komme hjem - Jeg gleda meg sånn, og vil bare hjem. Jeg angrer på at jeg ble noen ekstra dager for å handel julegaver. Det har vært forferdelig. Vi har bare venta og venta, forteller hun.  

Evans skulle egentlig komme hjem tirsdag 21. desember — men da gikk det ikke noen fly. Tre dager på rad hun og kjæresten oppsøkt flyplassen i håp om å få komme seg hjem til jul.  

På lille julaften ventet de i over 10 timer på flyplassen før de fikk det sure budskapet:  

- Flyplassen åpnet en liten periode, men rett før vårt fly skulle ta av begynte det å snø kraftig. Så da ble flyet kansellert.  

Flyselskapet Ryanair var lite behjelpelige, forteller Evans:

- De bare ristet på hodet, og ba oss om å booke om billettene på internett. Så stengte de bare serviceskranken. 

I kveld håper de å samle flere norske studenter til en julemiddag som Studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet (ANSA) skal spandere. 

 - Det blir vel ikke akkurat ribbe, men vi håper det blir hyggelig for det, sier Evans.  

Men selve julefeiringen, den utsetter de: 

 - Vi har bestemt oss for å feire jula når vi kommer hjem 2. juledag  

Spanderer middag på norske studenter Leder i ANSA, Kristoffer Moldekleiv, forteller til Dagbladet at de håper å samle flest mulig på julemiddagen for de værfaste studentene i Dublin.  

Han har selv vært student i utlandet, og vet hvor viktig det er å komme seg hjem til jul.  

- Man har vært lenge borte fra familie og venner, som utenlandsstudent er man oftest aleine, dermed gleder man seg litt ekstra til å komme hjem. Det er gjerne rett etter eksamen, man vil hjem å slappe av. Man er sultefôret på norsk mat — og kanskje spesielt klar for julemat — å ikke få komme hjem er veldig kjedelig for dem det gjelder, forteller Moldekleiv.  

Han oppfordrer andre studenter til å ta kontakt, for å lage en norsk samling og feiring i byen. 

 - Ambassaden og alt er stengt, og det er ikke så mye vi kan gjøre for studentene, men vi forsøker å gjøre litt.  

- Jul på irsk vis Men det er ikke bare utenlandsstudener som må feire julen på irsk vis i år:  

Henrik Wergeland Skollevold (28), kjæresten Heidi Waale (26) og venneparet Bjarne Christian Gustavsen (28) og kjæresten Anny Guro Gustavsen (27) skulle en liten førjuls tur til Irland. Tredagersturen ble forlenget til ni dager. 

Istedenfor å komme hjem til mor og far for ribbe og julegaver, feirer de nå julaften på irsk pub: 

 - Det er veldig spesielt. Det er ikke helt "Tre nøtter til Askepott", men baguetter på O?Neills Pub, forteller Wergeland Skollevold til Dagbladet.  

- Jeg tror våre foreldre synes det er mest kjedelig, legger han til.  

Bjarne Christian Gustavsen er også pianisten til Maria Mena. Han skulle egentlig være organist i Skjeberg Kirke i dag. Slik gikk det da ikke:
- Det er jo trist. Men det ordna seg heldigvis. Vi fikk på plass en vikar, sier han til Dagbladet.

De er også lettere irriterte på flyselskapet Ryanair:  

- Andre flyselskap satte opp ekstra flygninger i dag, mens Ryanair bare ba oss om å booke om. Vi fikk ingen billetter før 29. desember, dermed kjøpte vi oss heller nye billetter med Norwegian, sier Henrik Wergeland Skollevold. 

Han forteller imidlertid at irene har tatt god vare på værfaste nordmenn:

- Mange irer har tilbudt oss å kunne komme hjem og feire jul med dem. Så det har vært hyggelig, forteller han.

PUB-JUL: Heidi Waale (26) (t.v) og kjæresten Henrik Wergeland Skollevold (28), og venneparet Bjarne Christian Gustavsen (28) og kjæresten Anny Guro Gustavsen (27) er værfaste i Dublin. Juleribbe er byttet ut med baguetter på O'Neils pub.
PUB-JUL: Heidi Waale (26) (t.v) og kjæresten Henrik Wergeland Skollevold (28), og venneparet Bjarne Christian Gustavsen (28) og kjæresten Anny Guro Gustavsen (27) er værfaste i Dublin. Juleribbe er byttet ut med baguetter på O'Neils pub. Vis mer