Korallrev

Værfenomen førte til massedød av koraller

2016 var et katastrofeår for Great Barrier Reef, viser en ny studie.

BLEKNER: Et bilde distribuert av James Cook University i forbindelse med deres ferske studie som viser at 30 prosent av korallrevene i Great Barrier Reef døde i 2016. Foto: AFP / NTB scanpix
BLEKNER: Et bilde distribuert av James Cook University i forbindelse med deres ferske studie som viser at 30 prosent av korallrevene i Great Barrier Reef døde i 2016. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2016 - det varmeste året hittil registrert - var et katastrofeår for korallrevene i Great Barrier Reef, Det store barriererevet, utenfor Australias østkyst.

Ifølge forskere ved James Cook University i USA, døde 30 prosent av korallrevet som strekker seg over 2300 kilometer. Aller verst står det til i den nordlige delen av verdens største korallrev.

Massedød

Forskningen ble publisert i det anerkjente forskningsmagasinet Nature onsdag og har allerede blitt omtalt av en rekke medier, blant andre CNN og The Guardian.

Ifølge forskerne er det den unormalt høye temperaturen som førte til det forskerne beskriver som «massedød» av koraller.

Den høyeste globale gjennomsnittstemperaturen var i 2016. Det skyldes effekten som værfenomenet El Niño hadde på temperaturen. Værfenomenet oppstår naturlig med to til sju års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt.

Les mer: Slik merker vi klimaendringene

DETTE SKJER: Forskere ved Queensland University of Technology har for første gang fanget prosessen som forårsaker bleking av koraller. 95 prosent av den nordlige delen av Great Barrier Reef er alvorlig bleket, noe som kan forårsake at revet dør. Vis mer Vis mer

- Når koraller blekner som følge av en varmebølge, kan de overleve ved å få tilbake fargen når temperaturen synker eller dø. I gjennomsnitt døde 30 prosent av alle korallene i Great Barrier Reef i løpet av en ni måneders periode, fra mars til november 2016, sier professor Terry Hughes, direktør for senteret for korallrevforskning ved James Cook University, i en pressemelding.

Få arter igjen

Ifølge forskerne døde minst to tredjedeler av korallrevene i den nordlige delen i den nevnte perioden, noe som førte til at korallrevene ikke lenger kan opprettholde full økologisk funksjon.

Det har ført til at det er bare er noen få hardføre arter igjen ved enkelte rev.

Hughes sier til The Guardian at 2016 var et langt mer skadelig år enn tidligere år. Han anslår at 5 til 10 prosent av korallene i Great Barrier Reef dør i «vanlige» år, noe som er langt lavere enn de 30 prosentene som døde i 2016.

VERST I NORD: Det døde flest koraller i den nordlige delen av Great Barrier Reef i den nordlige delen av korallrevet i 2016. Foto: Nature/Hughes
VERST I NORD: Det døde flest koraller i den nordlige delen av Great Barrier Reef i den nordlige delen av korallrevet i 2016. Foto: Nature/Hughes Vis mer

Professoren sier til avisa at han var overrasket over hvor fort korallene dør når temperaturen i vannet stiger.

I studien står det at «da temperaturen var på den meste, i mars 2016, døde mange millioner koraller raskt i den nordlige delen av revet over en periode på bare to til tre uker».

Togradersmålet

I april 2016 kunne forskere melde at 93 prosent av Det store barriererevet er rammet av korallbleking, skrev BBC den gang. Årsaken er fortsatt den samme: Høyere vanntemperatur som følge av global oppvarming.

Forskerne ved James Cook University understreker i pressemeldingen behovet for at temperaturen på jorda ikke overstiger halvannen til to grader fra førindustriell tid. Skjer det, frykter forskerne at økosystemene i korallrevene forsvinner, siden korallene er sårbare overfor temperaturendringer.

Det er vanskelig å redde korallrevene dersom temperaturen i havet ikke stopper. Ifølge Mark Eakin ved det amerikanske korallrevobservatoriet, vil det under gode forhold ta 10 til 15 år for et bleket korallrev å komme tilbake. Det opplyser han til CNN.

Professor Terry Hughes sier at det er viktig at man forsøker å ta vare på korallene som fortsatt lever.

- Det er finnes milliarder av koraller som fortsatt lever, og de er trolig mer hardfør enn de som er død. Vi må beskytte glasset selv om det er halvfullt ved å hjelpe de som er igjen, sier han i pressemeldingen.

Professoren sier at dersom varmen i havet, vil det være «game over» for korallene.