Værfenomen forvirrer

Mandag regnet det selv om det var åtte minusgrader. - Vi er i en ustabil uke, sier meteorolog Julie Solsvik Vågane.

SKIFTENDE VÆR: Tirsdag og onsdag blir det plussgrader på Øst- og Vestlandet. Mandag kveld var det regn og sludd i Drammen selv om det var minusgrader. Bildet er et illustrasjonsbilde av sludd og regn. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SKIFTENDE VÆR: Tirsdag og onsdag blir det plussgrader på Øst- og Vestlandet. Mandag kveld var det regn og sludd i Drammen selv om det var minusgrader. Bildet er et illustrasjonsbilde av sludd og regn. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et værfenomen som Meteorologisk institutt ofte får spørsmål om er hvorfor det kommer regn når det er minusgrader. Vanligvis ville man tenkt seg at minusgrader fører med seg snø.

Slik var det i Drammen på Østlandet mandag kveld. Da var det åtte minusgrader og regn, skriver Drammens Tidende.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt kalte det et «spesielt fenomen».

- Det er et fenomen som engasjerer. I utgangspunktet er det litt uforståelig at det skal regne når det er minusgrader, sa vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til avisa.

Varmere høyere oppe

Vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane sier til Dagbladet at det er på grunn av inversjon. Inversjon er når temperaturen stiger med høyden.

Dette er det motsatte av den normale situasjonen, for vanligvis vil temperaturen avta oppover i atmosfæren, ifølge Store norske leksikon.

- Når dråpene detter nedover, så havner de i en varm lomme over bakken og blir oppvarma. Det blir da til regn før de treffer bakken. Når dråpene treffer bakken så frysere de igjen og det blir underkjølt regn, sier Solsvik Vågane.

Det motsatte kan også skje - selv om det er fem plussgrader ved bakken, kan det være mange minusgrader 500 meter høyere oppe.

Når snøkrystaller faller mot bakken rekker de ikke alltid å smelte til regn, har Yr.no tidligere skrevet i en artikkel.

INFERNO: Rapporten til den snøvante nordlendingen har blitt godt mottatt på sosiale medier. Video: Kjetil Moe / Dagbladet TV. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Glatte veier

Tirsdag morgen var det underkjølt regn på Vestlandet, opplyser trafikkoperatør Kristian Strømmen i Statens vegvesen Vest til Dagbladet.

- Vi har begynt å få meldinger om glatte veier i områdene ved fjordene, blant annet ved Sognefjorden, Sogndal, Sunnfjord og Sogn, sa Strømmen og fortsetter:

- Det er spesielle steder som har vært kalde, og så har det begynt å regne, så har regnet fryst på bakken.

Nå blir det varmegrader

De siste dagene har det vært isklart med snø og minusgrader. Nå gjør været en helomvending og slapset kommer.

Tirsdag og onsdag blir det mildt på både Østlandet og Vestlandet, opplyser vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane.

- På Vestlandet ble det målt ti grader natt til tirsdag.

Det er på grunn av mild og fuktig luft som kommer fra sørvest og som er på vei østover og nordover.

Oransje farevarsel

- Vi er i en litt ustabil uke med en del lavtrykk. På torsdag blir det kaldere igjen. Da kommer det nordvestlig vind og det blir bygevær fra Trøndelag og oppover. På Vestland og Østlandet blir det kaldt og tørt.

Meteorologisk institutt har utstedt et oransje farevarsel i Nordland og Trøndelag for svært mye regn tirsdag. Lokalt venter de 40 til 70 millimeter på 12 timer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer