Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Værhanen Blair

LONDON (Dagbladet): Det stormer rundt statsminister Tony Blair denne sommeren, og han har fått panikk. Det går fram av et memorandum han har sendt nære medarbeidere der han etterlyser strengere straffer og færre immigranter. Værhanen Blair skjønner at en seier ved neste valg ikke lenger er garantert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det radikale underhusmedlemmet fra et arbeiderstrøk på Londons østkant, Diane Abbott, ga Blair et godt råd i BBC radio i går morges: Slutt å lytte til fokusgrupper og medierådgiverne. Begynn å lytte til partimedlemmer og alminnelige folk. Begynn å styre, ikke la deg styre.

  • Hun traff Blairs svake punkter. Han er altfor avhengig av meningsmålinger, fokusgrupper og tvilsomme rådgivere. Han er for mye en værhane. Hovedpunktene i memorandumet fra Blair er at regjeringen har tapt støtte når det gjelder kriminalitet, immigranter og familieverdier. Han skrev: «Vi burde nå tenke på et initiativ, for eksempel sperre inne dem som begår overfall på åpen gate. Noe tøft som vil merkes og som sender en beskjed gjennom hele systemet. Dette bør skje raskt, og jeg personlig burde være knyttet til dette (initiativet).»
  • Etter å ha skrevet memorandumet foreslo Blair en ny lovparagraf som ville bety 1300 kroner i bot for bråkmakere, fylliker og fotballbøller som skulle bøtelegges på stedet. Politiet sa nei takk, de ønsket ikke å bli bøteleggere eller pengeinnkrevere. Like etter fikk familien Blair seg en stor overraskelse da sønnen Euan ble funnet døddrukken på fortauet midt i Londons sentrum. Foreldrene ble nødt til å følge ham til politistasjonen hvor 16-åringen fikk en skrape. Blair fikk en lærepenge om at politikere skal være varsomme med moraliserende taler.
  • Blair har hatt en serie uheldige lekkasjer og hendelser i sommer. I et brev fra rådgiveren Philip Gould het det at regjeringen har mistet kontakten med velgerne. Det kom etter kommunevalgene som viste at Labour-velgerne satt hjemme i protest. Valgdeltakelsen lå på 25 prosent. Gould skrev at Blair ikke lenger har velgernes fulle oppslutning. «Han mangler overbevisning, alt er bare presentasjon og mediemanipulering.»
  • Deretter kom forfatteren Ken Follett ut med en bredside i The Observer hvor han beskyldte Blair for å tillate baksnakkelser av regjeringsmedlemmer han ikke liker. Talsmenn for regjeringen har kalt finansminister Gordon Brown «mentalt ustabil» og sagt om Mo Mowlam at hun «fortsatt preges av hjernesvulsten». Slikt sladder kunne Blair ha stanset, men gjorde det ikke, skrev Follett. Det er også blitt klart i sommer at regjeringen er dypt splittet når det gjelder pundets framtid. Utenriksminister Robin Cook mener at jo raskere man kvitter seg med pundet og går over til euro, jo bedre. Finansminister Gordon Brown er skeptisk til euroen som har falt så dramatisk i verdi siden den ble tatt i bruk. Regjeringens offisielle politikk er at det skal bli en folkeavstemning om myntenheten en gang etter neste valg.
  • Blairs popularitet er dalende fordi folk ikke merker store forbedringer. Regjeringen har lovet å satse milliarder av pund på helsestell, skoler og transport, men uten at mye har forandret seg hittil. Helsekøene er fortsatt altfor lange, skolene har ikke redusert klassetallene vesentlig, og man fortsetter å miste arbeidsplasser i industrien.
  • En sjokkerende rapport i forrige uke viste at det er blitt 500000 nye fattige siden Tony Blair overtok makten i 1997. Han lovet å redusere klasseforskjellene, men har ikke maktet det. Med fattige menes de som lever på under halvparten av gjennomsnittsinntekten, over to millioner av disse er minstepensjonister. Dette er tradisjonelle Labour-velgere som ikke lenger hyller Blair. De satt hjemme under lokalvalgene i vår.
  • Blair må nok lære at løfter ikke er nok. Folk vil se at politikerne leverer: Bedre helsestell, bedre skoler og bedre pensjoner. Foreløpig leder Blair i meningsmålingene, ikke minst fordi de konservative har en så upopulær leder som William Hague. Men han er i ferd med å ta innpå, og Blair kan ikke føle seg trygg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media