Værkaos på Vestlandet

Hovedårer inn til Bergen er stengt, og det meldes om flere ras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Meldinger fra Vegtrafikksentralen

(Dagbladet.no): Høststormen «Loke» slo i morgentimene i dag inn over Vestlandet med store nedbørsmengder og kraftig vind.

I 07.30-tida i dag hadde stormen rukket å sette tydelige spor etter seg. Nedbøren er ventet å tilta utover formiddagen.

- Det som skal ta unna vann, tar ikke unna. Alt flommer over, og flere veier er stengt, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Et jordskred gikk i dag tidlig mellom to hus på Brekkereino på Voss.

- Fire mennesker fra husene er evakuert, men ingen skal være skadd, sier Hillestad.

Raset tok også med seg en bil, som etter raset ble liggende på taket. Det var neppe noen i bilen da den ble truffet av jordmassene.

Stengte veier

Flere vestlandsveier er nå stengt på grunn av regn og jordras, blant dem E39 i Romarheimsdalen ved Dyrkollbotn i Lindås. Dette er ei hovedåre inn til Bergen retning nordover.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

- Det blir kaotisk når hovedfartsårer blokkeres. De som kan, må snu og forsøke å finne finne løsninger selv, sier Hillestad. 

Også andre steder på Vestlandet har nedbøren ført til stengte veier, men det er ikke meldt om personskader.

Øyboere isolert

- E39 ved Stigedalen, som ligger i Nordfjord på grensa til Møre, er stengt på grunn av jordras, sier operasjonsleder Per Rimmen ved Sogn og Fjordane polidistrikt til Dagbladet.no.

På Sunnmøre er til sammen fire hovedveier stengt på grunn av ras, blant dem fylkesvei 2 mellom Kobberneset og Åram i Vanylven, og fylkesvei 127 mellom Valkveet og Alnes på øya Godøy.

- De knappe hundre innbyggerne på Alnes er dermed isolert, sier operasjonsleder Magne Tjønnøy ved Sunnmøre politidistrikt.

Sør for Bergen meldes det kun om mindre trafikale problemer.

- Vi har fått melding om vann i veibanen på E 39 ved Totlandskrysset på Stord, sier operasjonsleder Thor Gunnar Westbye ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Dagbladet.no.

Ekstremvarsel
Meteorologisk institutt
sendte i går ut ekstremvarsel for Vestlandet. Ifølge varselet vil de fleste steder i Nord-Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane få mellom 70 og 120 millimeter regn, mens de mest utsatte stedene i midtre strøk kan få inntil 180 våte millimeter i løpet av dagen.

Indre strøk kan imidlertid få enda større nedbørsmengder.

- Samnanger, Kvamskogen og Modalen er svært utsatt. Her kan vi snakke om mengder på 200 millimeter. Men også deler av Hardanger får det tøft. Jeg tror det blir store problemer på veiene rundt i distriktet i dag, sier statsmeteorolog Karsten Eitrheim til Bergens Tidendes nettutgave.


Frykter flom og ras
 

Meteorologisk institutt regner med at mesteparten av nedbøren vil falle mellom klokka 06 og 18 i dag.

Norges geotekniske institutt (NGI) advarte i går om stor fare for jordskred, spesielt langs bekkeløp. Norges vassdrags- og energiverk (NVE) har utstedt flomvarsel for Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre.

- Nedbørsmengden vil føre til raskt økende vannføring, og vannføringen forventes i flere vassdrag å gå over nivået for flom (femårs- til 50-årsflom), melder NVE i varselet.

- La bilen stå

Politiet ber bilister være svært forsiktige.

I går oppfordret Bergen kommune alle som kunne til å la bilen stå, og heller ta buss til jobb og skole i dag.

- Det kan komme lokale flommer, veier kan bli fylt med vann, elver kan renne over breddene og folk kan få vann inn i kjellerne sine, sier statsmeteorolog Oddlaug Nese til NRK.

Sjeldent

Det er svært sjeldent at Meteorologisk institutt sender ut ekstremvarsel på grunn av nedbør og fare for flom og oversvømmelser. Forrige gang var i september, da et voldsomt uvær skapte kaos og oversvømmelser over store deler av Vestlandet.

Da omkom to mennesker etter at et jordras rammet flere hus i et boligfelt i Fana i Bergen.

Ifølge NRK ser dagens uvær ut til å spre seg mer.

VIND OG KRAFTIG REGN: Store deler av Vestlandet er rammet av ekstremvær.
TRAGEDIEN:</B> To mennesker omkom da et jordskred rammet dette boligfeltet i Fana i Bergen i september.