Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Værkaos

Uværet i Nordland de siste dagene har ført til kaos. I går måtte 17 beboere i Mo i Rana evakueres, men ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er flommen nå på retur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Følg været på Dagbladet.no!

  Politiet i Mo i Rana evakuerte i går kveld 17 beboere i området Selfors. I området har det gått flere ras, og husene stod på kanten av raset.

  - Nedbøren har vært ekstrem. Vi har registrert inntil 160 millimeter nedbør i deler av Nordland i løpet av 24 timer. Våre prognoser sier imidlertid at flommen er på retur. Det er også meldt om oppholdsvær i morgen og det vil bedre situasjonen, opplyser vakthavende hydrolog ved NVE, Thomas Skaugen.

  1,2 m over normalen


  - Det er ikke særlig trivelig her nå. Vi er mest redd for konsekvensene dersom vannstanden øker i Langvatnet. Vannstanden står i øyeblikket 1,19 meter over høyeste regulerte vannstand, og vi vurderer løpende hvorvidt beboerne ved vassdraget skal evakueres. Vi har i tillegg evakuert tre boliger i Saltdalen etter et ras, opplyste politistasjonssjef ved Rana politidistrikt, Robert Bjugn til Dagbladet i går kveld.

  Lensmannskontoret i Saltdal har informert omlag 50 personer som bor på strekninga mellom Os og Nes om at hvis regnværet tiltar, skal alle evakueres.

  Torsdag kveld ble to bolighus tatt av ras. Det ene var bebodd, men mannen var til alt hell ikke hjemme.

  Tidligere samme kveld sporet også Agenda-toget av ved Setså og kjørte ut i vannet. Ingen av de 20 passasjerene ble skadd. Nordlandsbanen vil trolig være stengt i en uke fremover som følge av flere ras. Bare torsdag gikk det sju ras som sperret linja. Verst gikk det ut over linjene som ligger på Skonseng, en mil nord for Mo i Rana, der tusen kubikkmeter jord og stein raste ut.

  Stengt i flere dager


  - Her blir det stengt i flere dager, og i verste fall kan det ta opp til en uke før linja er klar igjen, sier informasjonskonsulent Olav Nordli i Jernbaneverket til TV2.no.

  På Bjerka i Hemnes vil fire personer fra et gårdsbruk være evakuert i ett døgn til, etter et ras ved tretida natt til i går.

  I går var også E6 ved Saltneslia og E12 ved Hol stengt på grunn av flom.

  Meteorologisk institutt lover at været vil klarne utover dagen i dag.

  - Mildværet vil fortsette, men vi venter oppholdsvær i dagene framover, sier vakthavende meteorolog Oddvar Jensen til Dagbladet.

Hele Norges coronakart