Værmenn uønsket

På NRK er det utelukkende menn som gjør det. Der ønsker de seg damer. I TV2 mangler herrene. Der vil de bare ha damer. - Gutta får lov å søke, men jeg synes det er greit å følge regelen som ble lagd før TV2 kom på lufta. Det er en gimmick.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsredaktør Bjarne Berg har ikke sett noen grunn til å fravike regelen daværende TV2-sjef Finn H. Andreassen innførte. Dermed er det fire værdamer, og ingen værmann, i TV2.

Ønsker seg menn

- Regelen ble innført før TV2 kom på lufta. Man bestemte at TV2 bare skulle ha kvinnelige værmeldere, siden NRK hadde utelukkende menn. Jeg har ikke sett noen grunn til å endre på dette så langt, sier Berg, som vedgår at andre ivrer for mannlige værmeldere.

Kilder vi har snakket med hos TV2s værtjenesteleverandør, sier at de ansatte «er positive til» å få mannlige værmeldere på skjermen.

- Men siden værmeldingen vises på TV2, er det de som har det siste ordet, sier meteorolog Roar Inge Hansen i Storm.

Han har like mange mannlige som kvinnelige kolleger i selskapet, men ut fra det som vises på skjermen, skulle en tro det bare jobbet unge blondiner i Storm Weather Center AS.

Kvalifikasjoner

Dagbladet kjenner til at selskapets administrerende direktør, Siri M. Kalvig, ønsker en «værmann» på skjermen.

- Ja, det er korrekt. Både Siri og de øvrige i Storm er positive til menn i denne oppgaven, sier Berg.

- Er det ikke på kanten i forhold til likestillingsloven, å velge utelukkende kvinner til disse jobbene?

- Nei, vi har ikke nektet menn å søke. Flere menn har også søkt, men de har ikke hatt de nødvendige kvalifikasjonene.

- Som er?

- Siden det dreier seg om TV, må de egne seg på TV. De må fikse å se inn i kamera, ha sjarm, glimt i øyet og være relativt trygge. Dessuten må de klare å presentere været.

- Utelukker du at det kan komme en «værmann» i TV2?

- Nei, det kan hende det er naturlig med en «værmann» over tid, slutter nyhetsredaktøren.

- Merkelig

- Klart i strid med likestillingsloven, sier Ingrid Dåsnes, informasjonsmedarbeider hos Likestillingsombudet.

- Vi ser ikke bare på teksten i stillingsannonsen, men også på ansettelsespraksis. Hvis en mann blir forbigått fordi han er mann, er det lovstridig. Med de utvelgelseskriteriene TV2 har for denne jobben, høres det merkelig ut om de ikke skulle få kvalifiserte mannlige søkere. De kan rett og slett ikke stille krav om kjønn i denne typen jobber, sier Dåsnes.

- Siri blir

TV2s nye sjefsredaktør, Kåre Valebrokk, har signalisert at det kan bli aktuelt for TV2 å selge seg ut av datterselskapet Storm Weather. Men det betyr ikke at Siri Kalvig forsvinner fra TV 2. - I så tilfelle vil jeg sikre meg en lang og god leasingavtale med Siri og selskapet, sier Valebrokk til Bergensavisen.

FIRE FLOTTE: Når kommer det en hane i kurven?