Rasene i Jølster:

Væromslaget: - Som lyn fra klar himmel

Ordfører hevder de ikke hadde blitt varslet om væromslaget i Jølster tirsdag kveld. Meteorologene innrømmer at de ikke stolte på det.

SØKER: Torsdag har det blitt satt inn en undervannsrobot i søket etter en antat omkommet 50-åring etter jordrasene i Jølster. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SØKER: Torsdag har det blitt satt inn en undervannsrobot i søket etter en antat omkommet 50-åring etter jordrasene i Jølster. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

JØLSTER / OSLO (Dagbladet): Tirsdag ettermiddag og kveld rammet flere jordras innbyggerne i Jølster i Sogn og Fjordane. En mann er antatt omkommet etter at bilen hans trolig ble tatt av skred, og rundt 150 personer har blitt evakuert.

Ifølge ordfører i Jølster kommune, Oddmund Klakegg, kom uværet brått på dem.

- Vi har hatt sol og 30 grader den siste uka, så det kom veldig brått på oss. Det var som lyn fra klar himmel, sier Klakegg til Dagbladet.

ORDFØRER: Oddmund Klakegg, ordfører i Jølster kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ORDFØRER: Oddmund Klakegg, ordfører i Jølster kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hadde dere fått varsel slik at dere var forberedt på et eventuelt jordskred?

- Vi var ikke varslet noe spesielt om dette. At det var et generelt varsel er vi vant med, men konkret det som skjedde her var vi ikke varslet om, fortsetter han.

Sendte ut gult farevarsel

Tirsdag formiddag advarte Meteorologisk institutt om gult farenivå over hele Vestlandet - inklusivt Jølster i Sogn og Fjordane. Meteorologene spådde opp imot 15 mm med regn i timen.

Det var derimot bare en av totalt ti prognoser som meteorologene satt med tirsdag formiddag. Den verste prognosen viste opp imot 50 mm med regn i Jølster.

SØK: Det søkes etter den omkomne 50-åringen som satt i bilen som ble tatt av raset som gikk over riksvei 451. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØK: Det søkes etter den omkomne 50-åringen som satt i bilen som ble tatt av raset som gikk over riksvei 451. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Statsmeteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt i Bergen forteller at de bruker den versjonen de stoler mest på.

- Det kommer prognoser seks ganger i døgnet, og i hver prognose kommer det ti ulike versjoner av hver oppdatering. Vi vurderer alle, og bruker den versjonen vi stoler mest på, sier hun, og fortsetter:

- I etterkant viste det seg at vi ikke traff like bra, men det er umulig å vite på forhånd.

Fasiten ble omkring 50 millimeter i løpet av tre timer.

- Hadde blitt bom andre steder

Seter sier at det også ble varslet en tilsvarende nedbørsmengde i Rogaland, men at det der ikke kom nedbør tirsdag kveld.

- Om vi hadde tatt den ene prognosen til etterretning så hadde vi sendt ut oransje farevarsel, men da hadde det også blitt bom mange andre steder.

Hun mener en gjerne kan diskutere hvor vidt det hadde blitt bedre eller dårligere om et annet varsel hadde blitt sendt ut.

- Selvfølgelig skulle vi ha ønsket at vi hadde oransje varsel i området, men det er nesten umulig å si på forhånd, og mye lettere å si nå i etterkant.

STORE ØDELEGGELSER: Jordraset i Jølster tirsdag medførte store ødeleggelser på veiene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Joar Heimsæter Vis mer

Ordfører Klakegg sier at de nå i samråd med NVE og Vegvesenet vil forebygge at noe liknende skal skje i framtida.

- Vi har hatt egne utfordringer tidligere, og kanskje er det ikke godt nok dimensjonert. Kanskje styrtregnet som kommer er hyppigere og kraftigere enn tidligere, og prognoser tilsier. Det er en ting vi er nødt til å se på, sier han, og fortsetter:

- Så er vi nødt til å gjennomføre tiltak for å forberede seg bedre, men så lenge vi har høye og store fjell så er det en viss fare for at slik vil skje.

- Sikret husene

Fungerende regionsjef i vest i NVE, Svein Arne Vågane, forteller til Dagbladet at det ble gjennomført forebyggende arbeid i området for seinest to år siden.

Han viser til at blant annet Årsetelva ble forebygd for kort tid siden, og at Vegvesenet gjennomførte arbeid under elva ti år tilbake i tid.

Han mener at det arbeidet var med på å sikre husene da rasene gikk.

- Hadde det ikke vært for det anlegget så hadde husene trolig vært borte nå, sier Vågane til Dagbladet.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster. Video: HRS Vis mer

Han sier at ødeleggelsene er store der rasene har gått, men at det er lenger unna tett bebyggelse, og at det derfor ikke har blitt gjennomført forebyggende arbeid der.

- Vi har ansvar for å sikre hus og bebyggelse, og det var ikke i nærheten av rasene. Anleggene har fungert etter hensikten.

- Verste utfallet skjedde

Også seksjonssjef i skred og vassdragsavdelingen i NVE, Aart Verhage, er enig i at sikringene fungerte slik de skulle.

- Det eventuelle dødsfallet har ikke noe med sikringene å gjøre. Sikringsarbeidet har vært et annet sted. Vedkommende var på veil sted til feil tid. Rasene har foregått på et stort område.

Torsdag var han ute i rasområdet i Jølster for å sikre området før beboerne kunne flytte hjem igjen.

- Vi avklarer om det er skredfare fortsatt. Det er store ødeleggelser i området, og her jeg står er området dekt av jord, vann og kvister.

Han er glad for at rasene gikk på et tidspunkt hvor folk var våkne, samtidig sier han at det gikk fryktelig galt.

- Et liv gikk trolig tapt, og da skjedde det verste som kunne skje.

- Skal reise oss

Verhage forteller at de nå skal få oversikt over situasjonen, og fått iverksatte krisetiltakene som trengs.

- Vi går nå inn og prioriterer ulike tiltak ut ifra hvor farlig ting er. I samråd med kommunen vil vi seinere utrede hvordan vi skal håndtere situasjonen videre. Både med tanke på videre skredfare og flom.

Han viser til at dette blir gjort i løpet av de nærmeste ukene, men at det kan ta opptil tre år å reparere og bygge opp igjen Jølster.

Samtidig leter politiet etter en mann i 50-åra som er antatt omkommet.

- Det er tragisk å oppleve dette her. Alle går med en klump i magen. Materielle skader kan repareres, men når liv går tapt, er det uopprettelig, sier Klakegg til Dagbladet.

Samtidig sier at han innbyggerne i Jølster skal klare å reise seg.

- Vi har klart det før i Jølster, så vi skal klare det denne gangen og, avslutter han.