Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knallvær hele neste uke:

Værprognosene for de neste ni dagene: «Afrikavarmen» fortsetter

Over 20 grader og finvær i hele Sør-Norge så langt fram i tid meteorologene har prognoser for.

SOMMER: Prognosene fra Meteorologisk Institutt viser at det vil bli sol og varmt i Sør-Norge hele neste uke.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SOMMER: Prognosene fra Meteorologisk Institutt viser at det vil bli sol og varmt i Sør-Norge hele neste uke. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På sine nettsider har Yr.no ni dager med i sitt langtidsvarsel. Det vil si at de spår været for hele neste uke, inkludert helga, samt mandagen etter.

Og for så og si hele Sør-Norges del er det lite som vil endre seg på disse ni dagene, ifølge prognosene til Meteorologisk institutt.

SOL I SØR, REGN I NORD: Kristian Gislefoss forteller at det er Nord-Norge so m får det dårligste været den kommende uka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SOL I SØR, REGN I NORD: Kristian Gislefoss forteller at det er Nord-Norge so m får det dårligste været den kommende uka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det ser kjempebra ut. Her er det bare å nyte dagene framover, sier vakthavende meteorolog, Kristian Gislefoss til Dagbladet.

Fantastisk vær og varme

Han forteller at han regner med at det vil bli målt over 25 varmegrader neste uke - men hvor, er det vanskelig å si.

- Det blir bra vær både på Østlandet, Vestlandet og i Trøndelag, så hvem som stikker av med den høyeste temperaturen, er det vanskelig å tippe, sier han.

Årsaken til det fantastiske været på Sør-Norge er at et høytrykk ligger plassert på en måte at det drar varm luft fra sør opp til landsdelen, forteller meteorologen.

- Det gir fantastisk vær og varme, sier Gislefoss.

Varmluft fra Afrika

«Afrikavarmen» har Aftonbladet kalt fenomenet, og betegnelsen er slett ikke feil, ifølge Gislefoss.

- Høytrykket sørger for at varmluft helt fra Afrika kommer opp til oss, sier han og utdyper:

- Dette har man opplevd også på vinteren, ved at snøen har fått rødskjær etter at sand fra Sahara har blitt fraktet med vinden, sier han.

Brannfare

Godværet i sør har vart lenge nå, og ettersom det også ser ut til å fortsette, understreker meteorologen at det nå er stor fare for gress-, lyng- og skogbrann mange steder.

- Å fyre opp bål i skogen nå, er er en dårlig ide, sier Gislefoss.

I nord har man ikke dette problemet, og det kan kanskje være en trøst, for godværet i sør har ikke nådd den nordligste delen av landet denne gangen.

Regn og skyer

- Det blir dessverre en del skyer og regn lengst nord den neste uka, så nordlendingene må belage seg på sydvest og regntøy. Temperaturer vil nok for det meste ligge under ti grader, sier Gislefoss.

- Men en og annen dag med sol kan de likevel få, tilføyer han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media