Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Værquiz\'en du taper: Svalbard varmest i landet

Fra minus 26 til pluss 5 på to dager. For glatt for flyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svaret på denne værquiz\'en kommer før spørsmålet. For du hadde sannsynligvis ikke gjettet deg fram til rett svar allikevel.

Varmeste sted i hele kongeriket siste døgn er Svalbard med 5,9 varmegrader.

Her kan du sjekke med webkameraene på Svalbard hvordan det ser ut på «den nye rivieraen».

Sjekk værvarselet der du bor.

De sakkyndige ved Metereologisk institutt stusset også over resultatene av nattens målinger mellom klokka 20 og 08 av maksimumstemperaturer, men tallene stemmer.

Nord er varmest og sør kaldest - nærmere bestemt Bråtå-Slettom i Skjåk i Gudbrandsdalen med 17,5 kuldegrader.

- Så nå er altså våren kommet til Svalbard, konsulent Solbjørg Skadsberg ved Sysselmannens kontor?

Blank holke

- Nei, det er bekmørkt  og blankskuret holkeføre etter ekstreme værendringer de siste dagene. 30. desember var det 26 kuldegrader på flyplassen. Nå smelter løssnøen over islagte veier, og det er nesten håpløst å ta seg fram til fots. Isbrodder er det tomt for, og mange kjører bil selv om de skal bare noen hundre meter. På bilen har de i allefall piggdekk, sier vakthavende på sentralbordet mens hun betrakter kolleger på glattisen som forsøker å skli fram bilen til inngangsdøra.

Sysselmann Per Sefland hadde lovet å ta med kake på jobben i dag. Men han måtte starte arbeidsåret med å beklage kakeløftet.

- Han skjønte at han hadde nok med å ta seg hit for egen maskin om han ikke skulle bære kake i tillegg. Det har vært endel komiske situasjoner med folk som klamrer seg til stolper og grøftekanter, sier Solveig Skadsberg.

Uvanlige vintre

Klimaforsker Ketil Isaksen ved Metereologisk institutt studerer Svalbard-temperaturene med lupe. De to-tre siste vintrene har vært uvanlige.

- Det er tendenser til en annen luftsirkulasjon over Arktis. Kalde vinder fra øst er blitt erstattet av mildere luftstrømmen fra sør og sørvest. Det kan skyldes global oppvarming, sier klimaforskeren til Dagbladet.no.

Smelting av sjøisen har skapt varmere havtemperatur og isfrie fjorder.

Ketil Isaksen minner om at det var en varmeperiode på Svalbard ikke lenger tilbake enn 1930-årene.

Varmest i Vardø siden 1867

De foreløpige månedstallene fra Metereologisk institutt viser at Nord-Norge har hatt landsdelens nest varmeste  desembermåned siden 1900.

Middeltemperaturen i forrige måned var 5,9 grader høyere enn normalen for desember.

Det er like varmt som desember 1972, og blir bare slått av desemberrekorden for 1929. Da var det 6,2 grader varmere enn vanlig i julemåneden.

Flere av målestasjonene i de nordligste fylkene har satt nye varmerekorder før jul.

Vardø har hatt sin varmeste desember siden målingene startet for 140 år siden i 1867, oppyser informasjonsdirektør Heidi Lippestad ved Metereologisk institutt til Dagbladet.no.

VARMEST I LANDET: Longyearbyen hadde den høyeste maksimumstemperaturen i landet i natt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling