Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vært eksempel på feilbruk av tallene i flyktningdebatten, sier forsker

SSB har aldri regnet ut hvor mye en flyktning koster.

PÅ VEI TIL NORGE: Her på den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland.  Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
PÅ VEI TIL NORGE: Her på den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært eksempler på feilbruk av kostnadstallene i flyktningdebatten. Mange medier har etterspurt hvor mye flyktningene kommer til å koste Norge, men vi har aldri gjort noen beregninger på det, sier forsker Erling Holmøy ved Statistisk sentralbyrå til Dagbladet.

Flyktningdebatten Holmøy har sammen med Birger Strøm beregnet hvilke virkninger innvandrere har for norsk økonomi på sikt.

Likevel har tallene fra 2012 blitt heftig brukt av mediene, og i politiske debatter den siste tida.

Han ønsker nå å fortelle hva de virkelig har beregnet, og hvordan deres beregninger kan brukes når man anslår offentlige nettoutgifter knyttet til flyktninger.

Vanskelige tall Derfor har han lagt ut en felles artikkel på ssb.no, der han svarer på hvordan beregningene er gjort, hva de kan og ikke kan brukes til.

- Mediene har brukt tallene våre som grunnlag, fordi de er relevante for langsiktige virkninger, forteller Holmøy.

Flere medier har publisert nyheter som forteller hvor mye en enkelt flyktning vil koste staten og kommunene. Holmøy mener de ofte presenteres på en måte som kan misforstås.

- Vi har ikke komplette beregninger på hva en enkeltperson koster det offentlige i løpet av sitt liv. På SSBs nettside la vi imidlertid i dag ut tall som vil ligge ganske nær det komplette beregninger vil vise. Her tar vi hensyn til at innvandrere får barn og barnebarn som påvirker offentlige inntekter og utgifter.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Her kan du se hvor mye en ekstra gjennomsnittsinnvandrer vil øke offentlige inntekter og utgifter i perioden 2015-2100.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media